Linkovi

Počeli primarni izbori u Nju Hempširu


Birač izlazi posle glasanja u selu Grouvton u Nju Hempširu, 9. februara 2016.
Birač izlazi posle glasanja u selu Grouvton u Nju Hempširu, 9. februara 2016.

Prema istraživanjima, milijarder, biznismen Donald Tramp i dalje je u značajnom vodjstvu u republikanskoj trci sa oko 30% glasova, dok medju demokratama senator iz susednog Vermonta, Berni Sanders, uživa veliku prednost u odnosu na bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton.

Birači u tri mala grada u američkoj državi Nju Hempšir glasali su noćas odmah posle ponoći, čime su zvanično započeli primarni predsednički izbori u SAD. Tokom dana, dugi redovi su vidjeni ispred birališta, a vlasti očekuju rekordan odziv.

Gradić Diksvil Noč ponosi se time što je prvo mesto u SAD koje glasa na nacionalnim izborima. Prema zakonu Nju Hempšira, zajednice sa manje od 100 birača imaju dozvolu da otvore birališta tačno u ponoć na izborni dan, i zatvore ih čim svi registrovani birači glasaju. Budući da Diksvil ima devet birača – rezultati su lako prebrojani

"Dva za Donalda Trampa, tri za Džona Kejsika – to su svi republikanski glasovi. Na demokratskoj strani imamo četiri glasa za Bernija Sandersa. Nijedan za Hilari.”

Iako je guverner Ohaja Džon Kejsik dobro prošao u Diksvil Noču, ankete uoči današnjeg glasanja u Nju Hempširu pokazuju da Donald Tramp ima značajnu prednost u republkanskoj trci dok su Kejsik, senator iz Teksasa Ted Kruz, senator sa Floride Marko Rubio i bivši guverner Floride Džeb Buš u tesnoj borbi za drugo mesto.

U demokratskoj trci, ankete uoči glasanja pokazale su da senator Berni Sanders ima dvocifrenu prednost u odnosu na bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton. Hilari, koja je ostvarila tesnu pobedu na prošlonedeljnim stranačkim skupovima u Ajovi, nije želela da prognozira svoj rezultat u Nju Hempširu, ali je odala priznanje građanima te države zbog obziljnog pristupa političkom procesu.

Nju Hempšir je poznat po velikoj izlaznosti birača, koji često veoma kasno donose odluku kojeg će kandidata podržati. Specifičnost Nju Hempšira je i što novi birači imaju pravo da se registruju na sam dan glasanja. Ove godine, epidemija narkomanije u toj maloj državi izbila je na vrh domaćih pitanja koja zaokupljaju birače, ali oni obraćaju i veliku pažnju na spoljnu politiku, što se moglo videti na nedavnom pro-palestinskom skupu u gradu Mančesteru.

“Svakome ko zna šta se poslednjih godina dešavalo na Bliskom istoku bolje bi bilo da prati spoljnu politiku. Smatramo da je to pitanje ključno za naš položaj u svetu, bezbednost naših vojnika i bezbednost američkog naroda”, izjavila je Meri Vilson iz Nju Hempšira.

Neki učesnici su kritikovali predsednika Obamu što nije zatvorio centar Gvantanamo na Kubi, a drugi rekli da su došli na skup da bi se suprostavili fašističkoj politici Donalda Trampa. Član organizacije “Veterani za mir”, Art Dezmer, dovodi u pitanje američku politiku u inostranstvu, bilo da je reč o ratu u Iraku ili Avganistanu.

“Svaki vojnik želi da brani svoju domovinu i zemlju, ali žele da to rade na osnovu pravih ideja koje su u temelju naše zemlje, a ne ideja vlade gde želi da idemo i šta da radimo”.

Iz Nju Hempšira, republikanci će se uputiti za Južnu Karolinu, gde se 20. februara održavaju primarni izbori. Istog dana, kandidati Demokratske stranke takmičiće se na stranačkim skupovima u Nevadi. Republikanci u Nevadi glasaće 23. februara, a demokrate u Južnoj Karolini – 27. februara.

XS
SM
MD
LG