Linkovi

Borba za glasove uoči izbora u Nju Hempširu


Prema novim anketama, demokrata Berni Sanders i republikanac Donald Tramp i dalje imaju ubedljivu prednost u Nju Hempširu, gde se sutra održavaju prvi primarni izbori

U Sjedinjenim Državama, birači će sjutra glasati na prvim primarnim izborima, u saveznoj državi Nju Hempširu. Prema novim anketama, senator iz Vermonta Berni Sanders i poslovni magnat Donald Tramp i dalje vode u Nju Hempširu. Tramp ima podršku 31 odsto republikanskih birača, što se nije mnogo mijenjalo proteklih mjesec dana, i prednost od 16 odsto u odnosu na najbližeg rivala, senatora Marka Rubija. U Demokratskoj stranci, Sanders i dalje ima ubjedljivu prednost, od 10 do 14 odsto, iako je Hilari Klinton uspjela da je neznatno smanji.

Predsjednički pretendenti nastavili su kampanje širom Nju Hempšira, uoči prvih ključnih primarnih izbora.

“Potrebna nam je politička revolucija”, poručio je demokratski predsjednički pretendent Berni Sanders.

Berni Sanders, koji vodi u toj saveznoj državi, našao se na udaru kritika bivšeg predsjednika Bila Klintona, supruga svog glavnog rivala.

"Za nju, ovi izbori nemaju veze sa nekim velikim teorijama o revoluciji, već o tome da li možemo da poboljšamo živote ljudi.”

Dok je bivši predsjednik bio u Nju Hempširu, Hilari Klinton je u Flintu, u Mičigenu, komentarisala skandal sa zagađenom vodom.

Ono što se dogodilo u Flintu je nemoralno. Djeca u Flintu su isto toliko dragocjena, koliko i djeca bilo gdje u Americi.”

Prema novim anketama, Klinton je uspjela neznatno da smanji ubjedljivu prednost Bernija Sandersa. U Republikanskoj stranci, Donald Tramp i dalje ima dvocifrenu prednost u odnosu na svoje rivale koji vode tesnu trku za drugo mesto.

Tramp je, prema ocjenama analitičara, bio i jedan od pobjednika poslednje debate uoči izbora. Žestoki obračuni tokom sučeljavanja nastavili su se i tokom kampanje, nakon što je Džeb Buš angažovao svoju majku, bivšu prvu damu SAD Barbaru Buš da mu pomogne.

"Siroti Džeb Buš koji je doveo svoju majku zato što mu je potrebna pomoć. Mama molim te hodaj sa mnom po snijegu”, rekao je Tramp.

"Znam da sam bio samo guverner i da nisam učestvovao na sastancima o bezbjednosti. Znam da ima mnogo toga da se nauči ali ću vam reći nešto što će vas možda utješiti: Ja znam šta ne znam”, naveo je Džeb Buš.

Senator Marko Rubio, koji je zabilježio neočekivano dobar rezultat u Ajovi, pokušao je da se oporavi od lošeg nastupa tokom debate u suboru veče, kada je više puta ponavljao iste ocjene o predsjedniku Baraku Obami. Zbog toga su ga rivali optužili da je neiskusan i da je napamet naučio govor.

"Svaki put ću ponoviti da Barak Obama želi i pokušava da promijeni Ameriku”, naglasio je Rubio.

Zbog tijesne izborne trke i istorijski velike zainteresovanosti stanovnika Nju Hempšira za politiku, očekuje se da će na sjutrašnje izbore izaći rekordan broj birača. Uprkos najavljenom snijegu, vlasti predviđaju da će se 550 hiljada glasača uputiti na birališta.

XS
SM
MD
LG