Linkovi

Pobunjenici zauzeli delove Alepa


Žena proslavlja vest o tome da su pobunjenci uspeli da preuzmu kontrolu u delovima Alepa
Žena proslavlja vest o tome da su pobunjenci uspeli da preuzmu kontrolu u delovima Alepa

Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad delovima Alepa, pošto je rezoreni grad u poslednje tri nedelje bio potpuno u rukama vladinih snaga, lojalnih predsedniku Bašaru al-Asadu, koje su tako doživele veliki vojni neuspeh.

Pobunjeničke snage, među kojima su bili i pripadnici nekadašnjeg sirijskog ogranka al-Kaide, preplavili su režimsku teritoriju i isterali vladine snage iz vojnih akademija i drugih lokacija koje su kontrolisale.

Ratna medijska služba libanskog Hezbolaha, koji se bori na strani sirijskih snaga, potvrdila je da su pobunjenici napredovali u istočnim delovima Alepa, u kojima živi blizu 250 hiljada ljudi.

Rami Abdel Rahman, direktor nezavisne Sirijske opservatorije za ljudska prava, kaže da je napredak pobunjenika jedan od najznačajanijih od početka građanskog rata u Siriji, pre više od pet godina.

"Uprkos 600 ruskih napada", rekao je Rahman "režimske snage nisu uspele da zadrže svoje pozicije".

Napredak pobunjenika proslavili su i civili i pobunjenički borci, ali i dalje postoji strah od nestašice hrane u zapadnim oblastima, koje su pod kontrolom vladinih snaga.

Abdel Rahman je izjavio da uspeh pobunjenika na istoku ugrožava oko 1,2 miliona ljudi koji žive u četvrtima pod kontrolom Asadovih trupa.

XS
SM
MD
LG