Linkovi

Rusija proglasila novi prekid vatre u Alepu


Rusija je proglasila 48-časovni prekid vatre u sirijskom gradu Alepu kasno sinoć, nekoliko sati pošto su SAD pozvale Rusiju i sirijskog predsednika Bašara al-Asada da poštuju prekid vatre na nacionalnom nivou dogovoren u februaru.

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane navodi se da je “režim tišine” uveden u Alepu na 48 sati počevši od četvrtka, a da je cilj da se smanji nivo oružanog nasilja i stabilizuje situacija.

U medjuvremenu, državni sekretar Džon Keri je sinoć, tokom posete Norveškoj, optužio Rusiju i sirijsku vladu da selektivno sprovode prekid vatre, dok Asadove snage nastavljaju pokušaj da povrate kontrolu nad Alepom, najvećim gradom u zemlji koji se ujedno nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Keri je poručio da SAD ne žele da mirno posmatraju kako Asad nastavlja da vrši ofanzivu na Alepo a Rusija ga u tome podržava. On je izrazio uverenje da je jedini put – povratak za pregovarački sto u Ženevi kako bi došlo do legitimne tranzicije vlasti.

Keri je u Norveškoj prisustvovao godišnjem forumu u Oslu na kojem se okupljaju visoki pregovarači i posrednici u konfliktnim situacijama, analitičari i eksperti, da bi razmenili iskustva, identifikovali izazove i razgovarali o praksama medijacije.

XS
SM
MD
LG