Linkovi

Pet predloga CRTE za slobodne i poštene izbore


Logo organizacije CRTA
Logo organizacije CRTA

Organizacija CRTA, koja se bavi izbornim procesom, objavila je predlog o pet ključnih promena za poštene i slobodne izbore u Srbiji, uoči obeležavanja 30 godina od prvih višestranačkih izbora u Srbiji, navodi se u saopštenju.

U ovoj organizaciji konstatuju da se posle parlamentarnih izbora 2020. "demokratija u Srbiji nalazi u najdubljoj krizi u poslednje dve decenije", te da je vlast do sada usvajala samo one preporuke koje svojim dometom nisu mogle da reše suštinske probleme izbornog procesa.

CRTA zato predlaže pet ključnih promena.

Prva preporuka odnosi se na ravnopravnost učesnika u kandidovanju, odnosno sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u kampanji.

Drugo, potrebno je da učesnici izbora budu ravnopravno medijski zastupljeni i to ne samo u predizbornom programu, a potrebno je obezbediti i ravnopravno oglašavanje.

CRTA ocenjuje da je neophodno sprečiti pritiske na birače, posebno zaposlene u javnim preduzećima, a smatraju i da je potrebna i aktivnija uloga javnog tužilaštva u izbornom procesu. Neophodno je i ažuriranje i verifikovanje biračkog spiska.

Četvrta preporuka odnosi se na zaštitiu biračkih prava u praksi i proširenje nadležnosti izborne administracije u tom domenu.

CRTA smatra da održavanje slobodnih i poštenih izbora mora da garantuje nezavisno telo za organizovanje izbora. Ocenjuju da je potrebna reforma izborne administracije i donošenje jednog zakona, umesto sedam koliko se sada bavi procesom održavanja izbora.

U saopštenju CRTE se podseća da birači na izborima 2020. nisu bili objektivno informisani o izbornoj ponudi, da je zabeležena funkcionerska kampanja, pritisci na birače i zastrašivanja, te da je celokupni integritet izbora bio ugrožen.

Naredni redovni predsednički izbori biće 2022, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će istovremeno biti održani i vanredni parlametarni izbori, i to je objavljeno pre nego što je bio poznat sastav aktuelne vlade.

XS
SM
MD
LG