Linkovi

Počela obuka Ukrajinaca za F-16 u Arizoni


ARHIVA - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute pored F-16 aviona u Ajndhovenu, 20. avgusta 2023.
ARHIVA - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute pored F-16 aviona u Ajndhovenu, 20. avgusta 2023.

Ukrajinski piloti započeli su obuku na borbenim avionima F-16 u Arizoni sa Nacionalnom vazduhoplovnom gardom Arizone, što je samo još jedan korak napred u nabavci američkih letelica za koje Ukrajina kaže da su neophodne da odbrani suvereniteta teritorije i građana od ruskih trupa.

Američka ambasadorka u Ukrajini Bridžet Brink najavila je obuku na platformi Eks, navodeći da je to "bitan deo izgradnje ukrajinske odbrane neba".

"Sjedinjene Američke Države su ponosne da rade sa evropskim partnerima kako bi podržale Ukrajinu protiv ruske brutalne agresije", rekla je Brink.

Portparol Nacionalne garde rekao je za Glas Amerike da je 162. krilo Nacionalne vazduhoplovne garde Arizone u Tusonu počelo da obučava mali broj ukrajinskih pilota osnovama F-16 i da će trening trajati nekoliko meseci. Prema Pentagonu, obuke na F-16 obično traju osam meseci.

Obuka u Moris vazduhoplovnoj bazi Nacionalne garde sledi posle učenja engleskog jezika u Lejklend vazduhoplovnoj bazi u Teksasu prošlog meseca. Dobro znanje engleskog je neophodno za pilote F-16.

Tokom konferencije za novinare u Briselu početkom meseca, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin naveo je da borbeni avioni F-16 mogu da stignu u Ukrajinu sledećeg proleća.

Drugi čovek američkog vojnog vazduhoplovstva general Dejvid Alvin naveo je da će ti avioni biti dugoročno važni za Ukrajinu, dok se budu potpuno integrisali u ukrajinsku vojsku.

Ova vest stiže u momentu kada je objavljeno da SAD odvaja dodatnih 150 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu.

Paket uključuje GMLRS rakete, municiju za sisteme zemlja-vazduh, TOW protivtenkovske rakete, AIM-9 Sajdvajnder rakete i municiju od 155 milimetara.

Dostava municije od 155mm postavlja pitanja za partnere SAD, Ukrajinu i Izrael jer je potrebna obema zemljama, jednoj da se bori sa ruskom agresijom, drugoj protiv palestinske ekstremističke grupe Hamas, koja je na američkoj listi terorističkih organizacija.

Vašington navodi da može istovremeno da podržava vojne potrebe Tel Aviva i Kijeva.

XS
SM
MD
LG