Linkovi

Pet lovaca uhapšeno pod sumnjom da su ubili medvjeda 


Ilustrativna fotografija medveda (Foto: AP/Jim Urquhart)

Crnogorska policija saopštila je u ponedjeljak da su njeni službenici lišili slobode pet lovaca pod sumnjom da su u mjestu Bioče, u blizini Podgorice, usmrtili mevdjeda, koji je u Crnoj Gori zaštićena vrsta.

“Zbog krivičnog djela nezakonit lov policijski službenici su išili slobode Ž.L. (48), N.M. (54), D.R. (41), N.P. (44) i M.V. (54)”, navodi se u saopštenju Uprave policije (UP).

Prema tvrdnjama iz saopštenja “policija je po saznanju za događaj izašla... i po nalogu nadležnog tužioca izvršila uviđaj na licu mjesta", gdje su bili prisutni službenici Lovočuvarske organizacije Podgorica i stručno lice iz Veterinarske inspekcije.

“Lica koja su, kako se sumnja, usmrtila medvjeda i nakon što su primijetila lovočuvare udaljila se sa lica mjesta, ubrzo nakon događaja su locirana i lišena slobode”, objasnili su iz policije.

Prema navodima iz UP, od uhapšenih je oduzeto osam pušaka sa oružnim listovima i one su proslijeđene u Forenzički centar na dalje vještačenje.

“Nastavljaju se dalje policijsko-tužilčke mjere i radnje u cilju identifikacije lica koje je upotrijebilo vatreno oružje i usmrtilo medvjeda”, piše u saopštenju UP.

Prema crnogorskom Zakonu o divljači i lovstvu, medvjed se nalazi na spisku divljači, koji su pod trajnom zaštitom od lova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG