Linkovi

Psi efikasno oružje u borbi protiv lovokradica


U Južnoafričkoj Republici se pokazalo da je najbolji čovekov prijatelj, pas, istovremeno i najbolji prijatelj prirode. Dobro trenirani psi su izuzetno efikasni u borbi protiv lovokradica.

Četvoronožni priljatelji su u Južnoafričkoj Republici sada novo, efikasno oružje u pronalaženju i privođenju lovokradica. Njihova pomoć je očajnički potrebna jer lovokradice su, samo u 2016. ubile više od hiljadu nosoroga kojima su odsecali rog.

"Psi su definitivno doprineli obimnijem hapšenju lovokradica. Problem je što se vrednost krijumčarene robe dramatično povećala pa ima sve više onih koji pribegavaju krivolovu. Da li se krivolov smanjio ? U to nisam siguran, ali je činjenica da su psi pomogli da se uhapsi više krivolovaca", kaže Erik Ičikovic, iz Fondacije Ičikovic.

Kada vidite psa koji se sa vojnikom spušta iz helikoptera stičete jasniju sliku, o njihovom treningu i sposobnostima. Obuka pasa traje dve godine, a za obuku jednog psa fondacija porodice Ičikovic potruši 15 hiljada dolara.

"Treniramo ih sve dok nismo sigurni da su savršeno efikasni u obavljanju onoga što se od njih očekuje, dok ne osetimo da možemo potpuno da im verujemo i oslonimo se na njih, da mogu da iskaču iz helikoptera, čekaju i miruju u žbunju i, da prate i hvataju lovokradice."

Vojnici kažu da je najvažnije da se uspostavi poverenje između psa i onoga ko mu izdaje komande....

"Najveći problem je da, kada je pas prvi put sa vama, kada vi krenete, pođe za vama i da vas prati. Najvažnije je uspostaviti poverenje, da životinja zna da je sa vama bezbedna. Kada se uspostavi to poverenje pas će učiniti sve da zadovolji svog partnera", objašnjava lovac na lovokradice Marius Van Harden.

Psi koje treniraju su uglavnom nemački i belgijski ovčari. Oni su sada sastavni deo timova za borbu protiv krivolova u južnoj Africi i Keniji, a njihova pomoć se uskoro očekuje i u Kongu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG