Linkovi

Američke snage izvele udare na ciljeve u Siriji


Portparol Pentagona, brigadni general avijacije Patrik Rajder, govori u Pentagonu 26. oktobra 2023.
Portparol Pentagona, brigadni general avijacije Patrik Rajder, govori u Pentagonu 26. oktobra 2023.

Američke snage su u ranim jutarnjim satima u petak napale dva objekta u istočnoj Siriji koje koriste Korpus čuvara Islamske revolucije (poznat i kao Islamska revolucionarna garda) i srodne grupe.

"Ovi precizni napadi u samoodbrani odgovor su na niz tekućih i uglavnom neuspešnih napada na američko osoblje u Iraku i Siriji milicija koje podržava Iran, a koji su počeli 17. oktobra", rekao je sekretar za odbranu Lojd Ostin u saopštenju.

"Predsednik nema veći prioritet od bezbednosti američkog osoblja i odobrio je današnju akciju da jasno stavi do znanja da Sjedinjene Države neće tolerisati takve napade i da će braniti sebe, svoje osoblje i svoje interese", dodao je on.

Visoki vojni zvaničnik rekao je novinarima da su dva F-16 koristila precizne projektile u napadu na skladišta oružja i municije u blizini Abu Kamala. Zvaničnici za sada nisu mogli da kažu da li je bilo žrtava tokom napada.

"Pogodili smo tačno ono što smo ciljali", rekao je zvaničnik.

Napadi na američke snage

Drugi visoki vojni zvaničnik rekao je da su američke snage u Iraku i Siriji napadnute dronovima ili raketama najmanje 19 puta poslednjih dana. Glas Amerike je potvrdio 17 ovih napada.

Dvojica američkih zvaničnika, koji žele da ostanu anonimni zbog osetljivosti situacije po pitanju izvršenih napada, rekli su za Glas Amerike da je dron pao na vazdušnu bazu Al Harir Ibil, ali da nije eksplodirao.

Nekoliko sati kasnije, drugi dron je eksplodirao ispred baze u Irbilu, pri čemu nije bilo povređenih ili štete, prema tvrdnjama zvaničnika. Još jedan napad u četvrtak zabeležen je na severoistoku Sirije, u blizini baze u Al Šadadiju u Siriji, rekao je zvaničnik za Glas Amerike.

Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pet Rajder ponovio je prethodne komentare okrivljujući lokalne milicije koje podržava Iran za skoro svakodnevne napade na američke snage.

"Znamo da su to grupe milicija koje podržava Iran i, naravno, smatramo da je Iran odgovoran za te grupe", rekao je Rajder.

Visoki zvaničnik odbrane rekao je novinarima da je cilj udara bila odbrana američkih snaga u regionu i da nisu povezani sa bilo kakvom američkom podrškom Izraelu.

"Ono što ste videli da demonstriramo jeste spremnost da preduzmemo vojnu akciju za odbranu naših snaga i mi smo spremni da to učinimo ponovo", rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti "značajnije eskalacije" protiv američkih vojnih snaga i osoblja u regionu, a pogotovo napada grupa koje imaju podršku Irana.

U napadima je zabeleženo 17 slučajeva lakših povreda Amerikanaca u Siriji i četiri u Iraku, dodao je Rajder.

Jedan američki državljanin pod ugovorom u bazi al-Asad u Iraku preminuo je nakon što je pretrpeo srčani udar dok se skrivao na mestu tokom lažne uzbune zbog vazdušnog napada.

Pored tri napada u četvrtak, zvaničnici kažu da su tri rakete gađale bazu u kojoj su smeštene američke snage u blizini Harab al-Jira u Siriji u sredu, pri čemu nije bilo povređenih.

Najmanje 13 napada na američke snage u Iraku i Siriji dogodilo se između 17. i 23. oktobra, saopštio je Pentagon u utorak.

SAD povećavaju zaštitu u regionu

Oko 900 vojnika je ili raspoređeno ili su u procesu raspoređivanja iz Sjedinjenih Država na Bliski istok kako bi povećali zaštitu američkih snaga. Ove jedinice uključuju odbrambene raketne sisteme THAAD, bateriju iz Fort Blisa, Patriot baterije iz Fort Sila i Patriot i Evendžer baterije iz Fort Libertija.

Ostin je u subotu dao naređenje da se određeni kontingent vojnika, ne otkrivajući tačan broj, pripremi za raspoređivanje.

Ovi potezi dolaze nakon što je Ostin stavio više od 2.000 vojnog osoblja u pojačanu pripravnost sa naredbom za pripremu za raspoređivanje ranije prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG