Linkovi

Pens u Južnoj Koreji: SAD za mirno rešenje, ali sve opcije na stolu


Majk Pens na granici Južne i Severne Koreje

Potpredsednik SAD Majk Pens naglasio je da Amerika stoji uz Južnu Koreju, koja nastavlja sa osudama raketnih i nuklearnih proba.

Nigde nije toliko očito kao ovde - da smo se obavezali da se suprotstavimo najvećoj opasnosti I pretnji miru I sigurnosti – režimu Severne Koreje. Od 1992. SAD I njeni saveznici radili su na tome da se Korejsko poluostrvo denuklearizuje. Nadamo se da ćemo to postići mirnim putem, ali sve opcije su na stolu”, kaže američki potpredsednik Majk Pens.

Na zajednilčkoj konferenciji za novinare sa vršiocem dužnosti predsednika Severne Koreje, premijerom Huang Kjo-anom, Pens je upozorio Pjongjang da ne testira rešenost predsednika Donalda Trampa da odgovori na pretnju izolacionističkog režima.

Pens je ranije posetio granicu dve Koreje, koju čuvaju brojni pripadnici vojske, I sastao se sa komandantima I američkim trupama. Potpredsednik SAD je svoju četvorodnevnu azijsku turneju počeo u Južnoj Koreji. Cilj posete je da potvrdi podršku Amerike saveznicima u ovom nestabilnom regionu, I da pokuša da obezbedi međunarodnu podršku za jači pritisak na Kim Džong Una, kako bi okončao razvijanje nukelarnog I raketnog programa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG