Linkovi

Neuspešna raketna proba, Severna Koreja prkosi upozorenjima SAD


Putnik prolazi pored TV ekrana na kome se prikazuju vesti o severnokorejskoj neuspeloj raketnoj probi, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 16. april 2017. (REUTERS/Kim Hong-Ji - RTS12HD9)
Putnik prolazi pored TV ekrana na kome se prikazuju vesti o severnokorejskoj neuspeloj raketnoj probi, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 16. april 2017. (REUTERS/Kim Hong-Ji - RTS12HD9)

Severna Koreja izvela je raketnu probu u nedelju, prkoseći time pojačanim upozorenjima SAD da će uslediti ozbiljne posledice u slučaju takvih provokativnih akcija, uključujući i moguć vojni odgovor.

Prema američkoj Pacifičkoj komandi, raketa je "eksplodirala gotovo momentalno" nakon lansiranja u blizini podmorničke baze u Sinpou, u južnoj provinciji Hamgjong, na istočnoj obali zemlje.

Potpredsednik SAD, Majk Pens, razgovara sa biznis liderima u kompleksu Bele kuće u Vašingtonu, 4. aprila 2017.
Potpredsednik SAD, Majk Pens, razgovara sa biznis liderima u kompleksu Bele kuće u Vašingtonu, 4. aprila 2017.

Potpredsednik SAD, Majk Pens, obavešten je o neuspelom lansiranju i u kontaktu je sa predsednikom Donaldom Trampom, rekli su saradnici Bele kuće.

Pens je stigao u Seul u nedelju, na početku svog desetodnevnog puta u Aziju. Potpredsednik je u pratnji svoje supruge i dve odrasle ćerke. Pens se, nakon polaganja venca na Nacionalnom groblju u Seulu, pridružio američkim i južnokorejskim trupama na proslavi Uskrsa gde je izjavio da su ovo vrlo izazovna vremena širom sveta, ali posebno u azijsko-pacifičkom regionu i pružio prisutnima uveravanja da rešenost Amerike pod rukovostvom Donalda Trampa nikada nije bila jača.

Sekretar za odbranu SAD, Džim Matis, objavio je saopštenje u nedelju, nakon probnog lansiranja, u kome kaže: "Predsednik i njegov vojni tim su svesni najnovijeg severnokorejskog neuspelog probnog lanisranja. Predsednik nema daljih komentara".

Video: Ključni datumi u razvoju severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa

Key Dates in North Korea's Nuclear and Missile Program
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Raketa čije je lansiranje pokušano u nedelju, prema izveštajima, nije bila interkontinentalna balistička raketa (ICBM), za šta je Tramp rekao da neće biti dozvoljeno da se dogodi, jer će primaći Severnu Koreju bliže mogućnosti da dalekometnim nuklearnim raketama direktno preti američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Neuspeli test izveden je u trenutku kada je američka mornarička udarna grupa stigla u region sa ciljem demonstracije sile i usred snažnih upozorenja koje Trampova administracija upućuje da su SAD spremne da preduzmu pojačane mere protiv Severne Koreje, uključujući i moguću vojnu akciju.

Severnokorejski lider Kim Džong Un maše tokom vojne parade 15. aprila 2017, tokom proslave 105. rođendana osnivača nacije Kim Il Sunga
Severnokorejski lider Kim Džong Un maše tokom vojne parade 15. aprila 2017, tokom proslave 105. rođendana osnivača nacije Kim Il Sunga

U subotu, severnokorejski lider Kim Džong Un predsedavao je velikom vojnom paradom na kojoj je naglašeno pokazano ono za šta se sumnja da su nove dalekometne podmorničke rakete. Parada je bila deo proslave 15. aprila, rođendana osnivača zemje Kim Il Sunga, najvažnijeg praznika u zemlji poznatog kao Dan sunca.

Severna Koreja, ipak, nije izvela nuklearnu probu u subotu kao što su mnogi očekivali, a što je bilo bazirano na izveštajima o nedavnim aktivnostima na Pungje-ri nuklearnom poligonu, koji su pokazivali da se proba približava.

Pensova poseta

Potpredsednik Majk Pens i njegova supruga Karen, stigli su u Seul u nedelju na početku svog desetodnevnog putovanja u Aziju. Planirali su da proslave uskršnje praznike sa pripadnicima američkih trupa u Koreji.

U ponedeljak, Pens će se susreti sa vršiocem dužnosti predsednika Južne Koreje, Hvang Kjo Anom, kako bi potvrdio predanost SAD svojim saveznicima u susret rastućih tenzija sa severnokorejskim programom naoružavanja, rekli su saradnici.

Južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u subotu u kome se kaže da "severnokorejsko pokazivanje raznovrsnih ofanzivnih raketa tokom subotnje vojne parade i to što se usudila da ispali balističku raketu danas, predstavlja pokazivanje sile koja preti celom svetu".

Lideri sa kojima će se Pens susresti u Seulu, međutim, uskoro će napustiti svoje pozicije; Južna Koreja se, naime, nalazi usred predsedničke kampanje, zbog nedavnog impičmenta kontroverzne predsednice Park Geun Hje. Ona je primorana da napusti poziciju zbog navodne umešanosti u više miliona dolara težak korupcijski i skandal podmićivanja. Ona se trenutno nalazi u zatvoru, dok tužioci pripremaju krivičnu optužnicu. Predsednički izbori zakazani su za 9. maj.

U nedavnoj predsedničkoj debati, svi glavni kandidati partija, predstavljajući i liberalne, i konzervativne poglede, govorili su protiv američke unilateralne vojne akcije protiv Severne Koreje. Dva vodeća kandidata, Mun Đe in iz Demokratske stranke i An Čeol Su iz Narodne partije, podržali su direktan dijalog sa Severnom Korejom kako bi se umanjile tenzije, što bi moglo da ih stavi u poziciju suprotstavljenu američkoj politici.

Podmornička balistička raketa pokazana na Trgu Kim Il Sunga, tokom vojne parde 15. aprila 2017.
Podmornička balistička raketa pokazana na Trgu Kim Il Sunga, tokom vojne parde 15. aprila 2017.

Podmorničke rakete

Nedeljno neuspelo lanisranje rakete dogodilo se u blizini mornaričke baze u Sinpou, gde Severna Koreja prema izveštajima intenzivno razvija sredstva pomorskog odvraćanja.

Pjongjang je lansirao balističku raketu iz istog regiona ranije ovog meseca, pred sastanak predsednika Donalda Trampa sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, tokom kog su oni raspravljali o severnokorejskoj nuklearnoj pretnji.

Američki zvaničnici tvrde da se čini da je bila reč o raketi "Skad" produženog dometa, na tečno gorivo, i da je letela oko 60 kilometara, što je samo deo njenog dometa, pre nego što je počela da se bez kontrole okreće.

Analitičari tvrde da je Severna Koreja godinama udaljena od razvoja podmorničke rakete (SLBM), ali se sa svakom probom primiče korak bliže tom cilju. Sa strategijskom pozicijom koju bi ostvarila kredibilnom sposobnošću sa SLBM raketama, Sever bi poništio predsnost koju američke THAAD rakete čine nakon raspoređivanja u Južnoj Koreji. Analitičari kažu da se podmornice mogu stacionirati izvan dometa radara THAAD, koji su usmereni ka Severu.

Kina se protivi THAAD sistemu smatrajući ga za pretnju po sopstvenu bezbednost, ali takođe govori protiv severnokorejskih raketnih i nuklearnih proba i podržava sankcije UN-a.Kina je u petak ponovo pozvala na razgovore, kako bi se smirila kriza.

XS
SM
MD
LG