Linkovi

Pens: Podrška evropskoj i NATO integraciji Zapadnog Balkana


Potpredsednik SAD Majk Pens tokom govora u Podgorici 2. avgusta 2017.

Potpredsednik SAD, Majk Pens poručio je liderima Zapadnog Balkana da SAD žele demokratizaciju i evropsku integraciju regiona, ističući kako će administracija predsednika Trampa biti pouzdan partner na tom putu.

Pod upravom predsednika Donalda Trumpa, SAD će biti uz vas na putu ka zajedičkoj, evropskoj budućnosti. Bez obzira na to da li je ta budućnost u NATO, EU ili u obje integracije, SAD vas podržavaju – jer oba puta jačaju Evropu”.

Pens je rekao da će SAD pod Trampom uvek priotet davati bezbednosti Amerike, ali da njegovo prisustvo na Smitu Jadranske povelje u Podgorici dokazuje da politika “Amerika prvo, ne znači Amerika sama”.

U Crnoj Gori kažu – na muci se poznaju junaci. Danas vas, uz veliko poštovanje, budete junaci kakve vaši narodi zaslužuju – da oslobodite potencijale vaših dcržavai ostvarite zajednički san o Evropi – celovitoj, slobodnoj i u miru”, poručio je Pens liderima “nove generacije” na Zapadnom Balkanu.

Apelovao je da se pojačaju demokratske reforme, posebno kada je u pitanju vladavina prava. Ponovio je podršku Dejtonskom sporazumu i dijalogu Srbije I Kosova o punoj normalizaciji odnosa.

Širom Zapadnog Balkana SAD će biti partner vašim narodima u jačanju civilnog društva, slobodnih medija I ekonomije koja nudi jednake šanse za sve”, rekao je Pens.

Rusija da promeni politiku destabilizacije regiona

U obraćanju na otvaranju Samita Jadranske povelje Pens je ukazao na negativan uticaj Rusije, optužujući Moskvu da pokušava da destabilizuje region i omete njegovu evopsku i evroatlaksku integraciju.

Rusija pokušava da iscrta nove međunarodne granice silom. Ovde, na Zapadnom Balkanu, Rusija je pokušala da destabilizuje region, podrije demokratije i podeli vas međusobno i odvoji od Evrope. Namere Rusije ogoljene su prošle godine kada su agenti podržani od Moskve pokušali da poremete crnogorske izbore, napadnu parlament i čak ubiju premijera kako bi odgovorili crnogorski narod od ulaska u naš NATO savez. Presdenik Tramp je jasno zatražio da Rusija da prestane da destabilizuje region, a ja vas uveravam - SAD odbacuju bilo kakav pokušaj korišćenja sile ili prijetnji u ovom regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti”, rekao je Pens.

SAD će, dodao je, Rusiju smatrati odgovornom za njene akcije i pozvao evrpopske saveznike da učine isto. Simbol privrženosti toj politici, kazao je, je i potpis predsednika Trampa na Zakonu kojim će se pojačati sankcije prema Rusiji.

Biću jasan: SAD preferiraju konstruktivne odnose s Rusijom utemeljene na uzajamnoj saradnji. Međutim, predsednik i Kongres imaju jedinstvenu poruku za Moskvu- bolji odnosi i ukidanje sankcija zahtevaju da Rusija obustavi akcije i promeni ponašanje koje je dovelo do nametanje sankcija”, rekao je Pens.

Terorizam ključni izazov

Potpredsednik SAD-a naglasio je kako je terorizam pretnja svima, te podsetio na pokušaje napada u Albaniji, na Kosovu i u Makedoniji koji su bili inspirisani delovanjem ISIS-a.

"SAD su zahvalne vašem doprinosu u okviru Globalne koalicije protiv ISIS-a, kao i u borbi protiv terorizma u Avganistanu. Želim da poručim da predsednik Tramp i Amerika pod njegovim vođstvom neće stati i neće odustati dok ne uništi ISIS u njegovom jezgru da više ne preti našim narodima, našim saveznicima i našem načinu života", rekao je Pens.

Pens: Čast mi je što sam u Crnoj Gori

Američki potpredsjednik Majk Pens je, nakon razgovora s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, na pres konferenciji u Vili Gorica rekao da je velika čast biti danas u Crnoj Gori, i zajednički proslaviti uspjeh te zemlje u pristupanju NATO-u

Drugi čovjek SAD-a je rekao i da je crnogorski prijem u NATO "istorijski uspjeh samo deset godina nakon vaše nezavisnosti".

"I mi vam čestitamo na tom velikom uspjehu. U NATO-u postoje male i velike zemlje, ali mi smatramo da nemamo male saveznike. Svi naši saveznici su podjednako značajni, i cijenimo vaš doprinos NATO-u", rekao je Pens, koji je poručio i da je budućnost Zapadnog Balkana na Zapadu.

Premijer Marković, u obraćanju javnosti nakon razgovora s Pensom, rekao je da je "današnji dan potvrda da se naporan i posvećen rad isplate", te da je Crna Gora primjer za to.

On je rekao da današnji dan predstavlja i potvrdu da snovi postaju stvarnost.

"Našu sudbinu smo vezali za vrijednosti koje promoviše i brani NATO savez. Današnji dan je potvrda da u međunarodnoj zajednici ne postoje veliki i mali, jedino kad je riječ o veličini i brojnosti neke zemlje, ali ne kad je riječ o pripadnosti idealima", rekao je Marković, zahvaljujući se Pensu što je to potvrdio svojim dolaskom u Crnu Goru.

Crnogorski premijer i američki potpredsjednik su istakli da je Crna Gora "stratreški okrenuta Zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti i da u nastavku tog puta računa na punu podršku SAD, da tu podršku ima i da će biti uložen trud da ta podrška u neposrednoj budućnosti otjelotvorena i na ekonomskom planu".

Predsjednik Vlade Crne Gore zahvalio se Sjedinjenim Američkim Državama i na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori rekavši da su “svi naši uspjesi i dobri rezultati istovremeno i američki uspjesi”. Premijer je istakao činjenicu da su SAD vjerovale u Crnu Goru i u njene kapacitete i dodao da Crna Gora to ne zaboravlja.

Povećati investicije SAD u Crnoj Gori

Sagovornici su, kad je riječ o ekonomiji, postigli punu saglasnost o potrebi snažnijeg prisustva američkih investitora u Crnoj Gori.

Predsjednik Marković je tom prilikom istakao interes Crne Gore da, uz investicije iz SAD, prije svega unapređuje preduzetnička i upravljačka znanja i da će lično biti na raspolaganju svakom američkom investitoru kako se on ne bi izgubio u šumi naše administracije koja još uvijek sazrijeva.

Potpredsjednik Pens je najavio i lični angažman na tome da renomirani američki investitori dođu u Crnu Goru kao i da Crnu Goru prvom prilikom posjeti američki ministar trgovine Vilbur Ros, i sam instaknuti investitor. Potpredsjednik SAD je, u kontekstu stvaranja još povoljnije klime za investitore rekao da u potpunosti podržava napore Vlade na unapređenju vladavine prava i funkcionisanja pravne države.

Pens je ocijenio da su pred Crnom Gorom velike mogućnosti.

"Podržavamo vas jer vjerujemo da Crna Gora ima sjajnu budućnost", rekao je potpredsjednik posebno ističući ulogu naše zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

Crna Gora, kazao je, može da bude primjer na Zapadnom Balkanu.

"Vi ste primjer zdrave demokratije i zdrave privrede koja treba da bude uzor regionu", rekao je Pens.

Marković je informišući potpredsjednika SAD o političkoj situaciji u Crnoj Gori zemlji ponovio spremnost da otvori dijalog sa dijelom opozicije, što je potpredsjednik SAD podržao ocijenivši da opozicione stranke treba da se vrate u parlament.

Potpredsjednik Pens je ponovio da Crna Gora ima punu podršku Sjedinjenih Država u istrazi i suđenju optuženima za događaje iz oktobra 2016. Potpredsjednik SAD Majk Pens zahvalio se na kraju razgovora još jednom premijeru Markoviću i građanima Crne Gore na toplom dočeku rekavši da je o tome u telefonskom razgovoru sinoć lično informisao predsjednika SAD Donalda Trampa. Istovremeno je potpredsjednik Pens prenio i lične pozdrave predsjednika Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona predsjedniku Vlade Dušku Markoviću koji je uzvratio pozdrave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG