Linkovi

Crnogorski parlament ponovo izglasao odlaganje lokalnih izbora


Zasijedanje Skupštine Crne Gore (Foto.rtcg.me)
Zasijedanje Skupštine Crne Gore (Foto.rtcg.me)

Nakon što je predsjednik Milo Đukanović prošle nedjelje vratio na ponovno odlučivanje Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koje odlažu lokalne izbore za jesen, parlament je u ponedjeljka ponovo izglasao dopune koje predviđaju da lokalni izbori u Podgorici i još trinaest opština budu istovoremeno održani, najkasnije do 30. oktobra.

Odlaganje izbora podržalo je 47 od ukupno 81 poslanika, a deset je bilo protiv, dok su poslanici opozicije protestovali zbog načina zakazivanja sjednice.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović ističe da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović sjednicu sazvala na nezabilježen način, te je prekršila poslovnik po više osnova.

“Vi ste suspendovali poslovnik, tek ste počeli da radite, imamo klasično rušenje demokratije radi demokratije. Dajte pauzu, hitno sazovite kolegijum, da pokušamo da nađemo rješenje”, poručio je Bogdanović.

Slaven Radunović iz DF-a se javio proceduralno te saopštio da "ovo nije sjednica Pralmenta nego neformalan skup poslanika u plenumskoj sali".

"Kao što znate u ovoj Skupštini nikada nije sazvana sjednica u kraćem roku sedam dana a da prije toga nije sazvan kolegijum i da se na njemu nije dogovorio termin i dnevni red. Po Poslovniku Skupštine Crne Gore svi znamo da ne može sjednica da se sazove ispod sedam dana osim izuzetno predsjednik Skupštine na osnovu dogovora na kolegijimu može sazvati sjednicu kraće od sedam dana i dnevni red predložiti na sjednici", dodao je.

On je ocijenio da je ovo “nevažeća” sjednica, i zamolio poslanike parlamentarne većine da stvari “vratimo stvari u legalne tokove… sjednica kolegijuma, dogovor i onda sazivanje sjednice u skladu sa tim".

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović poručila da je u četvrtak na sjednici kolegijuma vrlo "jasno rečeno da se očekuje da će Zakon biti vraćen i da će u tom slučaju sjednica Skupštine biti u ponedjeljak u 11 časova".

"Neke kolege ne žele toga da se sjete, jesu li čuli ili ne", rekla je Đurović.

Radunović je odgovorio da "ovakvo obrazloženje, kojim potvrđujete da ste prekršili poslovnik, nikad nijesam čuo. Vi ste morali da sazovete kolegijum sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je ova tačka".

"Vi kršite normu uz obrazloženje kako ste ovo pomenuli na sjednici koja se ticala nečeg drugog u vrijeme kad ovo nije bilo aktuelno uopšte. Ne mogu da vjerujem da je ovako kratak rok bio potreban da vas anakonda DPS-ova uhvati oko vrata", rekao je Radunović.

On je rekao da DF-ova argumentacija nije prihvaćena već da je parlamentarna većina izvrđila “pravno nasilje”, najavljujući da će podnijeti ustavnu žalbu i obavijestiti Venecijansku komisiju.

Poslanik Danijel Živković iz DPS-a, koja je podržala dopune Zakona, rekao je da je današnja sjednica zakazana u skladu sa Poslovnikom i negirao navode da je većina “uskratila kvorum”.

Poslanik URE Miloš Konatar pozvao je sve na politički dijalog i poručio da ono što je trebalo da bude formalnost pretvorilo u nešto što ne dolikuje parlamentu.

"Da normativno riješimo pitanje održavanja lokalnih izbora u jednom danu. Smatram da opozicija treba u institucijama sistema da testira ustavnost zakona koji će biti usvojen", rekao je.

Prema Ustavu, predsjednik je u obavezi da proglasi ponovno izglasani zakon.

XS
SM
MD
LG