Linkovi

Paneta uskoro u Kini


Američki sekretar za odbranu Lion Paneta
Američki sekretar za odbranu Lion Paneta

Poseta američkog sekretara za odbranu imaće za cilj da ublaži medjusobne sumnje do kojih je došlo povodom jačanja kineske vojne moći.

Sekretar za odbranu Lion Paneta posetio je američke saveznike u Aziji u junu u cilju jačanja partnerstva, dok administracija predsednika Obame preusmerava vojni fokus na pacifički region nakon smanjenja snaga u Iraku i Avganistanu.

Kina je trenutno umešana u teritorijalne sporove oko Južnog kineskog mora sa nekoliko zemalja u regionu i apelovala je na Sjedinjene Države da se ne angažuju.

Tokom nedavne posete Pekingu državna sekretarka, Hilari Klinton, ukazala je da je stav Vašingtona jasan:

„Sjedinjene Države ne zauzimaju stav o teritorijalnim pretenzijama. Naši interesi su u održanju mira i stabilnosti, slobode plovidbe i neometane legalne trgovine.“

Medjutim, Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost povodom rastućih tenzija u Južnom kineskom moru i razmeštanja kineskog vojnog garnizona u pokrajini Hajnan, što je akcija koje je izazvala protest susednog Vijetnama.

Ova poseta je prilika da sekretar Paneta ublaži zabrinutosti Pekinga, koji optužuje Vašington da nastoji da ograniči uticaj Pekinga u Azijsko-pacifičkom regionu. Sekretar za odbranu je proteklog juna u Singapuru odbacio to gledište:

„Nastojanja na obnovi i intenziviranju naše angažovanosti u Aziji su pandan razvoju i rastu Kine.“

Odbrambeni analitičar Endru Krepinevič, iz Centra za strateške i budžetske procene, ovde u Vašingotnu, ukazuje da brzi razvoj vojnog arsenala Pekinga izaziva zabrinutosti o eventualnom kineskom ekspanzionizmu.

„Kina nije pod pretnjom agresije. Sjedinjene Države imaju dominantan vojni uticaj u regionu nakon Hladnog rata i nije bilo pokušaja da se ograniči Kina ili da joj se preti. Stoga vlada velika zabrinutost, jer ovo jačanje vojne moći nije isprovocirano. Ako to nije slučaj, šta je onda cilj?“

Kina već neko vreme razvija tehnologiju za proizvodnju dalekometnih projektila što je, kako američki analitičari navode, potencijalna pretnja bazama SAD na Guamu i na Okinavi. Nova američka odbrambena strategija predvidja i transfer najvećeg dela američke pomorskog naoružanja sa Atlantika na Pacifik u narednih nekoliko godina.
XS
SM
MD
LG