Linkovi

SAD: Spor oko trgovine sa Kinom


Kina i trgovina su u ovoj izbornoj godini među pitanjima u pogledu kojih se spore predsednički kandidati.

Sa stopom nezaposlenosti od preko 8 odsto, pojedini Amerikanci okrivljuju tu zemlju za gubitak radnih mjesta u industrijskom sektoru. Drugi pak smatraju da Sjedinjene Države imaju koristi od trgovine sa Kinom. Novinar Glasa Amerike Elizabet Li izvještava iz južnog dijela savezne države Kalifornije, gdje stiže 40 odsto proizvoda iz Kine.

Predsjednik Barak Obama kaže da je njegov rival, republikanski kandidat Mit Romni, zatvarao fabrike dok se bavio biznisom i izvozio radna mjesta u Kinu. Romni pak tvrdi da Obama nema dovoljno čvrst stav prema toj zemlji, koja po njegovom mišljenju primjenjuje nepravednu trgovinsku praksu.

Profesor biznisa na Univerzitetu savezne države Kalifornije u Ervajnu, Piter Navaro, želi da pitanje trgovine sa Kinom bude još više zastupljeno u političkoj debati. Navaro takođe smatra da Peking povlači nepoštene poteze u trgovini, poput nelegalnih subvencija u sektoru proizvodnje, i optužuje kineske vlasti da manipulišu vrijednošću valute.

"Od kada smo, 2001, dozvolili Kini da uđe na američko tržište, zatvorili smo 50 hiljada fabrika, dok je u industriji izgubljeno šest miliona radnih mjesta.”

Profesor Navaro tu poruku upućuje i na velikom platnu, u svom dokumentarcu “Death by China”, koji se prikazuje u velikom broju američkih bioskopa. Dejvid Bibona i njegov brat vlasnici su kompanije koja trenutno poizvodi djelove za naftnu industriju. On ističe da je zbog jeftinijih proizvoda uvezenih iz Kine teško proširiti prodaju.

"Veoma je teško sklopiti partnerstva koja su ponekad potrebna kako bi se proizvele hiljade djelova koji koštaju približno koliko i kineski.”

Ne smatraju međutim svi Amerikanci da je poslovanje sa Kinom loš potez. U luci, u Los Anđelesu, zvaničnici tvrde da se radna mjesta otvaraju velikim dijelom zbog veće trgovine sa tom zemljom. Električar Džeremi Rosik kaže da je to razlog što je i dalje zaposlen.

"U našem poslu, apsolutno imamo koristi.”

Zvaničnik luke Filip Senfild kaže da u Kaliforniji postoji milion 200 hiljada radnih mjesta povezanih sa lukom, te da na dokovima najviše ima tereta koji dolazi iz Kine ili se šalje u tu zemlju.

"Od svih poslova koje trenutno imamo u luci, veliki broj ima veze sa trgovinskom razmjenom sa Kinom.”

Kina prodaje više proizvoda Sjedinjenim Državama, nego što ih kupuje. Američki izvoz se međutim povećava, kaže ekonomista Ferdinando Gera

“Poslednjih godina, izvoz se povećao za 15 do 20 odsto.”

A što se tiče robe proizvedene u Kini i prodate u Americi…

"Zahvaljujući jefitnoj kineksoj robi, u mogućnosti smo da kontrolišemo inflaciju.”

Gera priznaje da kineski proizvodi nanose štetu pojedinim Amerikancima, ali smatra da objava trgovinskog rata nije rešenje. Takođe naglašava da je povećanje trgovine sa Kinom jedan od načina da se pomogne američkoj ekonomiji.
XS
SM
MD
LG