Linkovi

Kineski brodovi napustili japanske vode


Na snimku japanske Obalske straže vidi se kineski osmatrački brod Haidžian, u vodama oko 24 kilometara od spornih ostrva.
Na snimku japanske Obalske straže vidi se kineski osmatrački brod Haidžian, u vodama oko 24 kilometara od spornih ostrva.

Japanska obalska straža saopštila je da su brodovi napustili oblast u okolini spornih ostrva Senkaku nakon što su obe strane razmenile upozorenja.

Šest kineskih osmatračkih brodova napustilo je japanske vode nakon što su nakratko patrolirali u blizini spornih ostrva Senkaku, odsnosno Diao-ju, u Istočnom kineskom moru. Japanska obalska straža saopštila je da su brodovi napustili oblast u okolini nenaseljenih ostrva nakon što su obe strane razmenile upozorenja.

Tenzije oko spornih ostrva, pojačane su od kako je japanska vlada time što ih je otkupila ove nedelje od privatnog japanskog vlasnika.

U medjuvremenu, desetine demonstranata mahale su kineskim zastavama i izvikivale slogane ispred ambasade Japana u Pekingu, zahtevajući da Japan napusti sporna ostrva.

Istovremeno, japanski konzulat u Šangaju saopštio je da je grupa japanskih turista pretrpela manje ozlede kada je napadnuta u jednom kineskom restoranu.
XS
SM
MD
LG