Linkovi

Pametna kamera prepoznaje provalnike


Pmatna bezbednosna kamera
Pmatna bezbednosna kamera

Jedna francuska kompanija dizajnirala pametnu kućnu kameru, koja prepoznaje lica i upozorava vlasnike samo u slučaju da je neko nepoznat u njihovom domu...

U većini današnjih kuća i stanova instalirane su bezbednosne kamere i senzori, koji reaguju na pokret i o tome obaveštavaju vlasnike kad nisu kod kuće. Međutim, ta osoba koja se kreće na njihovom imanju može da bude i član porodice ili poštar ili provalnik. Jedna francuska kompanija je zato dizajnirala pametnu kućnu kameru, koja prepoznaje lica i upozorava vlasnike samo u slučaju da je neko nepoznat u njihovom domu. Ova kamera do sada je pomogla najmanje jednom čoveku da uhvati lopova.

Uz pomoć pametne kamere roditelji mogu sa posla da vide da li su im se deca bezbedno vratila iz škole, ili da li im je dostavljena pošiljka. Takođe, kamera može da ih obavesti ukoliko se neka nepoznata osoba kreće po njihovom imanju.

“Današnje bezbednosne kamere nisu toliko pametne. Obaveste vas ako se neko pomera, ali ne znaju da li je to ljudsko biće, ili su to vaša deca, ne prave razliku. Poslaće vam obaveštenje svaki put, čak i ako se promeni svetlost u stanu i to ume da bude naporno. Ali ako mnogo radite, želite da znate šta se dešava kod kuće dok niste tamo”, kaže menadžer marketinga Džanina Matoš.

Kada neki član porodice uđe u kuću, pametna kamera ih “prepoznaje” i šalje tu informaciju na pametni telefon vlasnika. Vlasnik zatim može da proveri poruku onda kada mu odgovara. Ali ukoliko provalnik uđe u kuću, kamera će da pošalje poruku, koja će da pokrene alarm na telefonu vlasnika.

To se npr. nedavno dogodilo Damijenu, vlasniku pametne kućne kamere u Parizu.

“Bio je petak, ja sam bio na poslu, na mesečnom sastanku. Kada sam osetio da mi telefon vibrira pomislio sam da je pogrešna poruka i da ću morati da da podesim system. Međutim, poruka je bila da je u mom stanu neko čije lice aplikacija ne prepoznaje”.

Francuski biznismen je zatim pustio video i bio je šokiran onim što je video.

“Video sam osobu koju ne poznajem, kako se šeta u cipelama, što je strogo zabranjeno u mom stanu. Gledao sam to uživo. Potpuno sam se sledio, zapanjen. Zamolio sam kolegu da me odbaci kući što je pre moguće, a usput sam pozvao policiju”.

Damijen je policiji pokazao video snimak na osnovu čega je policija pronašla provalnika istog dana. Lopov je osuđen na devet meseci zatvora.

Francuska pametna kućna kamera deo je rastućeg trenda takozvane ‘povezane tehnologije’, koja omogućava različitim uređajima da komuniciraju putem interneta.

XS
SM
MD
LG