Linkovi

Uredjaji još "pametniji" 2016.


A Somali fisherman carries a hammerhead shark on his head to the Hamarweyne fish market near the port in Mogadishu, Somalia.
A Somali fisherman carries a hammerhead shark on his head to the Hamarweyne fish market near the port in Mogadishu, Somalia.

Kamere visoke rezolucije, senzori, električni motori i daljinski upravljači postali su toliko mali i jeftini da mogu da se okače na gotovo sve predmete koje koristimo svaki dan.

Sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu održava se svake godine u januaru i smatra se najvećom i najbitnijom prezentacijom tehnologija za svakodnevnu upotrebu, koje će biti dostupne te godine. Sudeći prema sličnom sajmu nedavno održanom u Njujorku, gde su pretpremijerno prikazane neke od tehnologija koje će biti predstavljene u januaru u Las Vegasu, potrošači u 2016. mogu da očekuju nastavak razvoja sveta u kojem je sve „pametno“.

Kamere visoke rezolucije, senzori, električni motori i daljinski upravljači postali su toliko mali i jeftini da mogu da se okače na gotovo sve predmete koje koristimo svaki dan. Uz pomoć jakih procesora na našim pametnim telefonima, oni su postali - roboti.

“Polako, polako ćemo primetiti više robota u našim životima. Oni neće da izgledaju kao klasični roboti, već će to biti robotička tehnologija primenjena na drugim uređajima, koje će naš život učiniti daleko jednostavnijim”.

Pametna lopta pod nazivom senzorska sfera, može lako da posluži kao daljinski stražar, koji prati da li je sve u redu dok ste odsutni.

“Možete da je vozite iz jedne u drugu prostoriju, a da vam ona uživo šalje video snimak, ton, informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha, pa čak i podatke o dimu ukoliko se nešto zapali u vašem domu”, kaže Omar Barlas osnivač Senzorske sfere.

Senzori su toliko minijaturni da ima još mesta za, npr. kameru za toplotne snimke čime bi mogli da se pronađu preživeli u malim, skučenim prostorima poput ruševina zgrada.

Proizvođač sportske opreme Adidas predstavio je fudbalsku loptu koja trenerima i navijačima može da pruži vrlo interesantne informacije.

“Fudbalska lopta u sebi ima akcelerator sa tri ose i nekoliko senzora, koji mogu da prikupe podatke o brzini, pravcu kretanja ili rotaciji lopte i da automatski pošalju te informacije na aplikaciju kako biste odmah znali kakav je bio šut”, objašnjava Vinti Batnagar, portparolka Adidasa.

Pametna lopta po nazivom miCoach Smart Soccer već može da se naruči preko internet za oko 200 dolara.

Još jedna pametna sprava - Skulpit Chisel - može da izmeri do 24 pojedinačna mišića u ljudskom telu.

“To je prva sprava kojom možete da izmerite količinu masti i kvalitet vašeg mišića i tako vidite koliko masnoće gubite, a koliko mišića dobijate i kako postajete sve jači” ističe Hoze Bohorkez, generalni direktor kompanije "Skulpit"

Virtuelna realnost takođe postaje sve dostupnija i mobilnija. Jednostavna sprava Weareality, može od svakog pametnog telefona da napravi naočare za virtuelnu realnost.

“Telefoni svake godine postaju dvostruko bolji, tako da će sva ova tehnologija postati mobilna i nešto što možete da nosite sa sobom”, ističe Dejvid Smit iz "Wearality"

Ovo je samo mali uvid u ono što nas očekuje na najvećem Sajmu potrošačke elektronike, sledećeg meseca u Las Vegasu.

XS
SM
MD
LG