Linkovi

Nastavljeno suđenje za paljenje američke ambasade u Beogradu


Paljenje ambasade SAD u Beogradu 21. februara 2008.

Suđenje petorici policijskih čelnika optuženih za propuste u obezbeđenju ambasade SAD koja je zapaljena tokom nereda u Beogradu u februaru 2008. godine, nastavljeno je pred Višim sudom u Beogradu.

Suđenje je u četvrtak otkazano usled službenih obaveza postupajućeg sudije. Petorica visokih policijskih službenika - Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Mladen Kuribak, Zoran Rašković i Bojan Marković, terete se za krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, suđenje je nastavljeno iskazom okrivljenog Slobodana Vukolića, tadašnjeg načelnika Uprave policije Beograda.

Vukolić je rekao da je radio po zakonu i savesti, da je kritičnog dana predložio intervenciju policije prema demonstrantima čim su prošli raskrsnicu London u pravcu ambasade SAD.

On je naveo da je postojao plan obezbeđenja skupa i predočio da su jedinicima policije tog dana rukovodila dva štaba – jedan policije Beograda, drugi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i da su naređenja išla preko ta dva organa.

Za uspostavljanje javnog reda i mira tada je bila planirana i Žandarmerija, rekao je Vukolić i dodao da je po naređenju tadašnjeg načelnika policije Beograda Stevana Bjelića izdao naredbu za upotrebu hemijskih sredstava prema demonstrantima kod ambasade Turske.

Kako prenosi RSE, advokatica optuženog generala policije Mladena Kuribaka - Zora Dobričanin Nikodinović, na početku suđenja, tražila je isključenje javnosti zbog, kako je rekla, razloga nacionalne bezbednosti, ali je Sudsko veće odbilo taj predlog.

Suđenje se nastavlja iskazima ostalih optuženih.

XS
SM
MD
LG