Linkovi

Otvoren gasovod Balkanski tok u Srbiji


Predsednik Srbije na otvaranju gasovoda Balkanski tok (izvor: predsednik.rs, foto Dimitrije Gol)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 1. januara ujutru gasovod Balkanski tok, deo rusko-turskog projekta Turski tok, i najavio da će građani uskoro plaćati nižu cenu gasa.

Balkanski tok je gasovod dugačak 903 km, koji kroz Srbiju ide od bugarske do mađarske granice.

Vučić je istakao da je Srbija gasovodom Balkanski tok obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, navodi se na sajtu predsednika Srbije.

"Ovo nam garantuje izvesniju i sigurniju budućnost. Kada imate gas u svakoj opštini, onda možete da privučete sve koji žele da otvore fabrike. Ima još posla, ali nam ovaj gasovod garantuje izvesniju budućnost. Srbija je, uz podršku ruskih partnera, uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije gasom".

Predsednik je rekao i da su troškovi transporta gasa kroz Balkanski tok, koji je druga trasa snabdevanja Srbije gasom, manji i da će i cena tog energenta biti niža.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je rekao da je ovo najbolji novogodišnji poklon, piše na sajtu predsednika.

"Ovaj gasovod će obezbediti stabilnost Srbiji i daće mogućnost za razvoj unutrašnje infrastrukture i biće obezbeđena energetska stabilnost", istakao je ambasador.

Otvaranju u mestu Gospođinci prisustvovali su i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić, ministar saobraćaja Tomislav Momirović, prenosi RTS. Ne navodi se da je na otvaranju bila i aktuelna ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Istorijski dan za Srbiju"

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je otvaranje gasovoda "Balkanski tok" kroz Srbiju istorijski dan za Srbiju, prenosi Fonet.

Dačić je na TV Prva istakao da to Srbiji garantuje energetsku bezbednost i stabilnost i da ni u jednom trenutku neće biti dovedeno u pitanje snabdevanje gasom.

On je istakao da niko Srbiju ne pritiska da uzima gas iz Rusije, ali da nema od koga drugog da uzme gas jer je i cena mnogo viša.XS
SM
MD
LG