Linkovi

"Osvetnici: Kraj igre" - anatomija ultimativnog blokbastera


"Kraj igre" je veliko finale priče iz Marvelovog sveta superheroja, koja je počela sa „Ajron-menom“ 2008. Kritičari hvale tročasovni film kao „super spektakl“ i dostojni završetak popularne franžize. O značaju ovog filma, celoj franšizi i budućnosti Marvelovog filmskog univerzuma za Glas Amerike govore kritičari i holivudski insajderi.

Posle napetog i šokantnog završetka filma “Osvetnici: Rat beskraja”, u kojem gospodar galaksije Tanos polovinu života na zemlji pretvara u prah, drugi deo – “Osvetnici: Kraj igre” je poslednje poglavlje franšize, koje povezuje sve superheroje Marvelovog univerzuma u konačnoj bici protiv svemoćnog titana.​

"Osvetnici: Kraj igre" - anatomija ultimativnog blokbastera
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Novinar Vašington Posta Dejvid Betankor, koji prati strip kulturu, ističe da se očekuje da film bude blokbaster svih blokbastera.

“'Kraj igre” je poslednje poglavlje nečeg što nikada do sada nismo videli – a to je povezani narativ kroz filmove snimane u toku cele decenije. Ovo je 22. film studija Marvel.”

​Koji elementi čine blokbaster te veličine? Pol Rad, koji glumi Entmena (Čoveka mrava) misli da su to pre svega – likovi iz filma.

Scena iz filma Tor: Ragnarok
Scena iz filma Tor: Ragnarok

“Ti likovi su arhetipovi, gledaoci prepoznaju njihove emocije, veze koje imaju jedni s drugima i to je zaista glavni razlog što su ovi filmovi tako popularni”.

A zatim, tu je i zaplet, dodaje “Tor” - Kris Hemsvort.

“Ovaj je najmračniji do sada, na jedan način, a najotkačeniji, na drugi. Imate osećaj da je u centru svega ozbiljna drama, zasnovana na karakterima, kao iz nekog malog, nezavisnog filma. A u paru sa tim ide najveći, najskuplji, vizuelno neverovatan film, prepun specijalnih efekata.”

Osvetnici: Crna udovica, Tor, Kapetan Amerika, Hokaj, Halk i Ajronmen
Osvetnici: Crna udovica, Tor, Kapetan Amerika, Hokaj, Halk i Ajronmen

Blokbaster mora da ima neočekivani kraj, ističe pionir “Osvetnika”, glavni junak Ajronmena - Robert Dauni Džunior.

“Poslednjih osam minuta tog filma je možda najboljih osam minuta u istoriji “Osvetnika”, celog serijala, zato što su svi uključeni.”

Ako stavimo na stranu zaplet i karaktere, blokbaster je uvek stvar novca, podseća holivudski insajder Stiven Paternot.

“Dizni, sa Marvelovim univerzumom i “Ratovima zvezda”, da ne govorimo o Piksaru i animiranim filmovima za celu porodicu, očigledno ima fabriku blokbastera. Tako da ona generiše milijarde, možda više od deset milijardi dolara prihoda od prodaje ulaznica ali na to još dolaze televizija, zabavni parkovi, igračke sa junacima, i ostalo…”

Robert Dauni Džunior na premijeri filma "Osvetnici: Doba Altrona" u Londonu, 21. aprila 2015.
Robert Dauni Džunior na premijeri filma "Osvetnici: Doba Altrona" u Londonu, 21. aprila 2015.

​Bioskopi širom Amerike organizovali su maratonska prikazivanja svih dosadašnjih filmova iz Marvelovog filmskog univerzuma - njih 21 - uoči premijere “Osvetnika:Kraj igre.”.

“Samo na osnovu pretprodaje ulaznica i celog publiciteta koji je nastao, ne bi me čudilo da “Kraj igre” zaradi 3 milijarde dolara”, kaže novinar Betankor.

Kraj serijala Osvetnici takođe nagoveštava novu fazu Marvelovog univerzuma sa etnički raznovrsnijim superherojima, smatra Betankor.

"Crni panter je zaradio milijardu dolara. Kapetan Marvel je zaradio milijardu. Studio Marvel je u fazi pretprodukcije filma o azijskom superheroju sa isključivo azijskom glumačkom ekipom. Pokazalo se da postoji publika za takvu vrstu junaka. Ne samo neka specifična publika, već i isti oni gledaoci koji su voleli prvobitne filmove o Osvetnicima sada žele da vide i tu vrstu blokbastera”.

XS
SM
MD
LG