Linkovi

Superheroji i politički intervencionizam


Scena iz filma Kapetan Amerika: Građanski rat
Scena iz filma Kapetan Amerika: Građanski rat

Najnovije izdanje iz filmskog univerzuma Marvelovih „Osvetnika“ – „Kapetan Amerika: Gradjanski rat“ – je film pun akcije i velikih bitaka, čiji je zaplet zasnovan na ozbiljnim svetskim dilemama. Spektakularna glumačka postava daje ozbiljnu težinu ovoj priči o moralnim dilemama i sukobu medju braćom, i sestrama.

Osvetnici još jednom prave haos – ovog puta za vreme antiterorističke misije u Lagosu u Nigeriji. Ujedinjene nacije više ne mogu da ignorišu kolateralnu štetu koju prave superheroji. Medjutim, Kapetan Amerika se ne slaže sa političkim intervencionizmom UN-a.

Filmski stvaraoci Entoni Ruso i Džo Ruso uzeli su aktuelna pitanja iz sfere politike i nacionalne bezbednosti i prebacili ih pravo u žanr filmova o superherojima. Pitanja su nam poznata – ko je policija nad policijom? Kako bi trebalo da izgleda ispravan politički nadzor u ratu protiv terorizma? Različita mišljenja dovode do cepanja grupe – kaže Kris Evans, koji glumi Kapetana Ameriku.

“Više nemamo situaciju: neprijatelj protiv junaka, zlikovac protiv heroja. Radi se o prijateljima, o porodici… To je ponekad najdramatičniji konflikt – kada se odvija medju ljudima koji imaju zajedničku prošlost i stalo im je jednima do drugih.”

Autori filma su superheroje doveli u sasvim ljudsku dilemu.

Veoma je komplikovano i teško odlučiti ko je u pravu, a ko greši. To je veoma iznenadjujuće i zastrašujuće”, smatra filsmi stvaralas Džo Ruso.

Kapetan Amerika i Toni Stark predvode dve frakcije superheroja koji učestvuju u gradjanskom ratu do istrebljenja. Nakon što ga je izgubio u Drugom svetskom ratu, Kapetan Amerika ponovo sreće Bakija Barsa, svog najstarijeg i nekada najvernijeg druga. Medjutim Baki je takodje plaćeni ubica – Zimski vojnik – zao i veoma opasan čovek.

Uzbudljiv zaplet je dodatno obogaćen ozbiljnim akrobatskim scenama bitaka u kojima učestvuju poznati glumci. Kris Evans kao Kapetan Amerika i Robert Dauni Džunior kao oštroumni, inventivni Toni Stark su glavne ličnosti a društvo im, izmedju ostalih, prave Skarlet Džohensen, koja ponavlja ulogu Nataše Romanov – Crne Udovice, i Don Čidl koji glumi poručnika Džejmsa Rodija Roudsa – Ratnu mašinu.

Kapetan Amerika: Gradjanski rat je već proglašen najboljom ekranizacijom Marvelovih stripova do sada – a ovaj gigant iz sveta stripova obećava još mnogo novih uzbudjenja u budućnosti. Do sada, uživajte u spektaklu sukoba dva tima superheroja – u IMAX bioskopima.

XS
SM
MD
LG