Linkovi

Ostavka ministra za Bregzit, da li će sporazum opstati?


Demonstrant maše zastavama Evropske unije i Velike Britanije ispred britanskog parlamenta (Foto: AP/Tim Ireland)
Demonstrant maše zastavama Evropske unije i Velike Britanije ispred britanskog parlamenta (Foto: AP/Tim Ireland)

Ministar za Bregzit u vladi britanske premijerke Tereze Mej podneo je ostavku neposredno pošto je ona započela težak zadatak da ubedi parlament da potvrdi sporazum o Bregzitu dogovoren sa Evropskom unijom.

Odlazeći ministar Dominik Rab je u svom obrazloženju rekao da mu savest ne dozvoljava da podrži odredbe sporazuma u čijem usvajanju je učestvovao. On se posebno usprotivio ključnoj odredbi o uspostavljanju carinske unije, čime bi se uklonila potreba za takozvanom “tvrdom” granicom između Severne Irske i Republike Irske, članice EU, što je jedan od glavnih predmeta neslaganja u Britaniji.

Dominik Rab odlazi iz rezidencije premijerke Tereze Mej
Dominik Rab odlazi iz rezidencije premijerke Tereze Mej

Ostavka Raba je dokaz, ako za tim uopšte postoji potreba, da Terezi Mej predstoji teška bitka. Premijerka je u sredu uveče osigurala podršku većine članova kabineta za sporazum sa EU o Bregzitu uprkos brojnim kritikama, kako saveznika tako i protivnika. Tereza Mej sada treba da dobije i podršku Parlamenta za sporazum, koji je rezultat napornih dvogodišnjih pregovora. Sporazum bi medjutim mogao da strada u svakom trenutku, a sa njim i premijerski položaj.

“Ono o čemu smo se dogovorili juče nije konačni sporazum, to je nacrt sporazuma prema kojem ćemo, glatko i uredno napustiti EU 29. marta 2019. Taj dokument predstavlja i okvir za buduće odnose i u skladu je sa našim nacionalnim interesima. Njime ponovo preuzimamo kontrolu nad našim granicama, zakonima i novcem. Njime takodje štitimo naša radna mesta, bezbednolst i integritet Ujedinjenog Kraljevstva i to na načine za koje su mnogi mislili da nisu mogući”.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej na konferenciji za novinare u Ulici Dauning broj 10
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej na konferenciji za novinare u Ulici Dauning broj 10

Prema sporazumu, Britanija će zadržati tesne veze sa EU posle svog odlaska u martu sledeće godine, a to je upravo ono što pristalice Bregzita ne žele. Nekoliciina nižih zvaničnika u vladi takodje je podnela ostavke dok je Demokratska unionistička stranka Severne Irske, koja podupire vladu Tereze Mej, protiv bilo kakvog sporazuma koji bi dao drugačiji tretman toj pokrajini od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, Mej je dobila podršku sa druge strane Lamanša, od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

“Najzad, dozvolite mi da poručim sledeće našim britanskim prijateljima: Koliko god da mi je teško što odlazite. Učiniću sve što mogu da ovaj rastanak učinim što manje bolnim - kako za vas, tako i za nas”.

Lideri EU trebalo bi da se sastanu 25. novembra kako bi usvojili sporazum sa Britanijom, što međutim ostavlja dovoljno vremena da Bregzit voz isklizne iz šina i pre nego što napusti London.

XS
SM
MD
LG