Linkovi

Mej dobila podršku kabineta dogovoru o Bregzitu


Britanska premijerka Tereza Mej izlazi iz rezidencije u Dauning Stritu, 14. novembra 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej izlazi iz rezidencije u Dauning Stritu, 14. novembra 2018.

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da je dobila podršku svog kabineta nacrtu sporazuma o Bregzitu, koji su britanski pregovarači sinoć postigli sa svojim kolegama iz EU posle višemesečnih napetih pregovora.

Međutim, trećina kabineta se izjasnila protiv dogovora a nacrt mora da bude potvrđen većinskim glasanjem. Posmatrači očekuju da će neki ministri podneti ostavku iz protesta narednih dana.

Samo trajanje sastanka, od pet sati, svedoči o tome kako je nacrt sporazuma na 500 stranica izazvao duboke podele unutar vladajuće, Konzervativne partije Britanije kao i u parlamentu, koji ima konačnu reč o tome da li će dogovor biti usvojen.

Tokom dramatičnog dana sa premijerkom koju su oštro napadali nezadovoljni konzervativni zakonodavci, uobičajena koreografija predstavljanja dogovora bila je poremećena - a u Londonu i Briselu otkazana neka saopštenja i zajednička pojavljivanja.

Mej je trebalo da se obrati Donjem domu Parlamenta i informiše o sporazumu britanske poslovne lidere. Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije i britanski ministar za Bregzit, Dominik Rab, trebalo je da održe zajedničku konferenciju za novinare u Briselu. Svi su ti događaji otkazani dok se kabinet raspravljao o dogovoru.

Kada je, posle maratonskih pregovora izašla pred novinare, Mej je istakla da čvrsto veruje da je podrška dogovoru u najboljem interesu Britanije. Ona je, međutim, upozorila da predstoje teški dani. Nacrt na 500 stranica bio je izvor dubokih neslaganja unutar vladajuće Konzervativne partije, a konačnu reč o usvajanju sporazuma imaće britanski parlament, posle čega treba da ga prihvate i sve članice EU.

Pristalice "tvrde verzije" Bregzita doživljavaju taj sporazum kao britansku kapitulaciju pred zahtevima Brisela.

Boris Džonson govori na sastanku na marginama konferencije Konzervativne partije u Birmingemu, 2. oktobra 2018.
Boris Džonson govori na sastanku na marginama konferencije Konzervativne partije u Birmingemu, 2. oktobra 2018.

Kada je u utorak objavljena vest da je završen nacrt dogovora, pristalice "tvrde verzije" Bregzita odmah su napale predlog. Bivši britanski premijer Boris Džonson, koji je podneo ostavku ranije ove godine, pozvao je druge ministre da mu se pridruže u protivljenju uslovima sporazuma. Glavne britanske opozicione stranke takođe su objavile da se protive dokumentu, čiji sadržaj još nije bio objavljen.

Ukoliko ga odobre kabinet Tereze Mej i kasnije britanski parlament, dogovor predviđa da Britanija ostane u carinskoj uniji nakon što formalno napusti evropski blok u martu, ali uz nejasan pravni put ka britanskom napuštanju carinskog dogovora dok se ujedno pregovara o kompletnijem trgovinskom sporazumu sa Evropom.

Znak o Bregzitu postavljen na granici Severne Irske i Republike Irske.
Znak o Bregzitu postavljen na granici Severne Irske i Republike Irske.

Ostatak u carinskoj uniji dozvoljava Britaniji i EU da izbegnu uvođenje carinskih kontrola duž granice koja razdvaja Severnu Irsku i Republiku IRsku a takođe bi omogućio "trgovinu bez frikcija" između Britanije i nekadašnjih partnera iz EU.

Kritičari, međutim, kažu da bi sporazum sveo Britaniju na status "vazalne države" jer bi se od nje zahtevalo da prihvati evropske propise i pravila a da nema ulogu u njihovom donošenju. Britanija bi takođe bila blokirana u potpisivanju trgovinskih sporazuma sa drugim zemljama dok se ne zaključi trgovinski sporazum sa EU, što bi moglo da traje tri do četiri godine, pa i duže. Postizanje trgovinskih sporazuma nezavisno od ostalih sa zemljama van EU je bio jedan od ključnih argumenata za birače na referendumu o razvodu od EU pre dve godine.

“Ovo je loše da gore ne može biti", rekao je Boris Džonson reporterima u Donjem domu britanskog paralmenta. "Prvi put u hiljadu godina, ovo mesto, ovaj parlament neće imati udela u zakonima koji vladaju ovom zemljom", kazao je.

"Ona nije postigla dogovor koliko je to predaja Briselu, Britanija će biti robovska država", izjavio je konzervativni poslanik Džejkog Ris-Mog.

Visoki ulog za Terezu Mej i konzervativce

Sve je neizvesno - predlog dogovora, sudbina Tereze Mej na mestu premijerke i dugotrajnost vladavine konzervativaca. Posledice procesa usvajanja ovog sporazuma je teško naslutiti a mogle bi da "potope" Mej, konzervativnu vladu pa čak i sam Bregzit. “Iskreno, mislim da niko ne zna šta će biti", izjavio je laubirsta Čuka Umuna.

Manjinska vlada Tereze Mej zavisi od glasova šačice parlamentaraca nepredvidljive Unionističke stranke koja se takođe protivi nacrtu dogovora. Bez podrške Demokratske unionističke partijei suočena sa neizbežnim protivljenjem desetina konzervativnih parlamentaraca, Mej će morati da ubedi opozicione zakonodavce da je podrže mimo željama stranačkih lidera, tvrdeći da je njen sporazum najbolje što Britanija može da postigne.

Drugi referendum?

Međutim, sve veći broj opozicionih poslanika počinje da podržava ideju pokreta "Glas naroda", koji poziva na drugi referendum o Bregzitu. Nove ankete pokazuju da većina birača sada, posebno u tradicionalnim laburističkim područjima, od kojih su mnogi glasali za Bregzit u junu 2016. sada žele da Britanija ostane članica EU, strahujući od ekonomskih posledica izlaska.

XS
SM
MD
LG