Linkovi

Ostavka japanskog premijera Suge znak moguće političke nestabilnosti


Japanski premijer Jošihide Suga

Japasnki premijer Jošihide Suga objavio je da se neće kandidovati za reizbor i završava svoj jednogodišnji mandat na mestu premijera.

Suga, koji je na čelu Liberalno demokratske partije (LDP), pretrpeo je pad popularnosti zbog upravljanja krizom u toku pandemije koronavirusa. Kritikovali su ga i članovi njegove partije i javnost.

Njegovo povlačenje znači da bi Japan mogao da se vrati u period političke nestabilnosti.

Sugu su kritikovali najviše zbog odluke da dozvoli održavanje Olimpijskih igara, a ubrzo pošto su igre počele, zabeležen je najveći broj zaraženih koronavirusom u Japanu.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo japanski javni servis NHK, oko 60 odsto građana je reklo da je nezadovoljno Suginim odgovorom na pandemiju. Oko 57 odsto građana je istaklo da Olimpijske igre nisu organizovane tako da bude bezbedno, iako je vlada tvrdila suprotno. Mnogi u Japanu su nezadovoljni i procesom vakcinacije, koji je tek nedavno počeo da se odvija brže.

Kori Volas, predavač na japanskom univerzitetu Kanagava, ocenjuje da je Sugin veliki problem i neveštost u komuninaciji sa javnošću.

"I to mu je u mnogome otežalo da prebrodi probleme i kritike, kao i otkloni sumnju da vlada ne kontroliše pandemiju", kaže Volas za Glas Amerike.

Suga je planirao da rekonstruiše svoj kabinet, ali za to nije dobio podršku uticajnih članova svoje stranke, od kojih su mnogi zabrinuti za svoja mesta u parlamentu pred izbore u novembru.

Analitičari očekuju da LDP ponovo osvojih većinu, uprkos nižim rejtinzima i lošijim rezultatima na lokalnim izborima. Popularnost Suginog kabineta je, prema nekim istraživanjima, pala i na 29 odsto.

Suga je mesto premijera preuzeo od Šinzo Abea, koji se prošlog septembra povukao sa fukncije iz zdravstvenih razloga. Abe je bio premijer sa najdužim stažom od osam godina, a u proseku su se premijeri u Japanu menjali na dve godine.

Zato i sad predviđaju nestabilnost.

"To je apsolutno moguće, posebno ako se pandemija pogorša", ocenjuje Volas.

Kao potencijalni kandidati za Suginog naslednika pominju se bivši ministri odbrane Taro Kono i Šigeru Išiba, kao i aktuelni ministar ekologije Šindžiro Koizumi.

XS
SM
MD
LG