Linkovi

Optužnica: Prevodilac zbog klađenja ukrao 16 miliona dolara od zvijezde bejzbola Šoheija Ohtanija


Arhiva: Šohei Ohtani na pres konferenciji u Los Anđelesu na kojoj mu je prevodilac bio Ipei Mizuhara (desno), 14. decembar 2023. godine. (Foto: Rojters/Aude Guerrucci)
Arhiva: Šohei Ohtani na pres konferenciji u Los Anđelesu na kojoj mu je prevodilac bio Ipei Mizuhara (desno), 14. decembar 2023. godine. (Foto: Rojters/Aude Guerrucci)

Američke federalne vlasti objavile su optužnicu protiv Ipeija Mizuhare, bivšeg dugogodišnjeg prevodioca bejzbol zvijezde Šoheija Ohtanija, u kojoj se navodi da je ukrao više od 16 miliona dolara kako bi pokrio svoje kockarske dugove.

Optužnica je podnesena Okružnom sudu SAD za Centralni okrug Kalifornije u četvrtak, a napisao ju je viši specijalni agent poreske službe Kris Sejmur. Ona sadrži bankovne transfere, tekstualne poruke, telefonske zapise i intervjue koji ukazuju na to da je Mizuhara iskoristio svoju poziciju i povjerenje Ohtanija da finansira svoje često i ilegalno sportsko klađenje.

Ohtani je krajem 2023. godine potpisao rekordan desetogodišnji ugovor sa čuvenim bejzbol timom Los Anđeles Dodžersi, vrijedan 700 miliona dolara. Ovom japanskom sportisti se predviđa da će postati jedan od najuspješnijih bejzbol igrača u istoriji jer igra na dvije pozicije - bacač i udarač - što je velika rijetkost.

Istražitalji navode da je Mizuhara sa Ohtanijem išao u banku u Arizoni "oko 2018. godine" i pomogao mu da otvori račun na koji je stizala plata od bejzbola. Istražitelji vjeruju da je Ohtanijeva zarada od ugovora i investicija otišla na drugi račun.

Prema optužnici, prvi neovlašteni prenos sa Ohtanijevog računa dogodio se 15. novembra 2021. “za 40.010 dolara na Xoom.com, Paypal uslugu”. Navodi se da je ta transakcija usklađena sa vremenom slanja tekstualnih poruka između Mizuhare i kladionice u kojima se raspravlja o tom iznosu.

Mizuhara se kasnije lažno predstavio kao Ohtani u telefonskoj komunikaciji sa bankom, uspjevši da ukine zabranu onlajn bankarstva za taj račun, te počevši da verifikuje bankovne transfere sopstvenim telefonom.

Do maja 2023. transferi su porasli na 500.000 dolara po transakciji.

U optužnici stoji kaže da je Mizuharin telefon sadržavao stotine stranica tekstualnih poruka s brojem povezanim s određenim kladioničarem - poznatim kao Kladioničar 1. Čini se da poruke uključuju pregovore dok je Mizuhara pokušavao da otplati svoje kockarske dugove.

Imam problem lol“, glasila je jedna poruka Mizuhare od 24. juna 2023. „Mogu li dobiti još jedan posljednji pokušaj? Ovaj put stvarno. . . . Posljednji zaista.”

Istražitelji takođe citiraju tabelu koju je dao izvor u organizaciji Kladioničara 1, koja je za Mizuharin nalog pokazala otprilike 19.000 opklada između decembra 2021. i januara 2024. – što je u prosjeku skoro 25 opklada dnevno. Iznosi uloženog novca su bili između 10 i 160.000 američkih dolara - u prosjeku oko 12.800 po opkladi.

Mizuhara je na opkladama dobio 142 miliona dolara, ali je izgubio oko 183 miliona dolara – što je neto gubitak od skoro 41 milion dolara. Dobici nisu isplaćivani na Ohtanijeve bankovne račune, iako su oni korišteni za pomoć u otplati dugova.

Istražitelji kažu da dokumenta ne pokazuju nikakve opklade sa Mizuharinog naloga na bejzbol utakmice.

Kladioničar 1 je tvrdio da prati Ohtanija u tekstualnoj poruci Mizuhari poslanoj 17. novembra 2023.

Hej, Ipi, petak je, 2 su sata“, stoji u poruci. „Ne znam zašto mi ne odgovaraš na pozive. Ovdje sam u Njuport biču i vidim (Ohtanija) kako šeta svog psa. Samo ću otići i razgovarati sa njim i pitati ga kako da stupim u kontakt sa tobom pošto ne odgovaraš? Molim te nazovi me odmah.”

Navodna prevara zahvatila je i unosno tržište suvenira. Istražitelji su zaplijenili otprilike 1.000 kolekcionarskih bejzbol kartica, uključujući one na kojima su poznati igrači kao što su Jogi Bera, Huan Soto, pa čak i Ohtani. Vlasti su otkrile oko 325.000 dolara u transakcijama sa onlajn prodavcima, a vjeruju da je Mizuhara kupio kartice sa namjerom da ih kasnije preproda.

Posljednji datum u optužnici kada je Mizuhara razmjenjivao poruke sa Kladioničarem 1 je 20. mart 2024. - dan kada je otpušten iz Dodžersa usred izvještaja o njegovom kockanju i krađi.

"Jeste li vidjeli izvještaje?" Mizuhara je napisao.

Da, ali to je sve (vulgarnost)“, odgovorio mu je Kladioničar 1. „Očigledno da nisi ukrao od njega. Razumijem da je to kamuflaža, potpuno razumijem.

Tehnički, ja sam ga ukrao” napisao je Mizuhara. “Za mene je sve gotovo.”

XS
SM
MD
LG