Linkovi

Opoziciona liderka poziva na nove proteste u Belorusiji dok raste pritisak na Lukašenka


Učesnici protesta u Minsku, u Belorusiji, 13. avgust 2020.
Učesnici protesta u Minsku, u Belorusiji, 13. avgust 2020.

Liderka opozicije u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja pozvala je na nove proteste i ponovno prebrojavanje glasova, dok raste pritisak na autokratskog predsednika Aleksandra Lukašenka, prenosi agencija Rojters.

U video poruci, postavljenoj na Jutjub, Tihanovskaja je iz egzila u Litvaniji zatražila od pristalica da zahtevaju zvaničnu istragu optužbi da je Lukašenko namestio rezultate predsedničkih izbora koji su održani prošle nedelje.

Najmanje dva učesnika protesta su ubijena, a hiljade privedene u nasilnom obračunu sa demonstrantima ove nedelje, zbog čega Evropska unija razmatra uvođenje novih sankcija Belorusiji.

"Belorusi nikada više neće želeti da žive sa starim vlastima. Trebalo bi da branimo naš izbor. Nemojte da ostajete po strani. Naši glasovi moraju da se čuju", poručila je Tihanovskaja.

Desetine hiljada ljudi izašle su na ulice šesti dan zaredom, zahtevajući ostavku Lukašenka. Pridružili su im se i radnici pojedinih državnih fabrika koje su centralni deo Lukašenkovog sovjetskog ekonomskog modela.

Vlada je povukla neuobičajeni potez i izvinila se za upotrebu sile tokom protesta i oslobodila više od 2.000 demonstranata.

Neki od njih su bili u modricama i žalili se da su bili prebijani i izgladnjivani u zatvoru. Vlada je demantovala optužbe da je mučila zatvorenike.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tvitovala je da je potrebno "uvesti dodatne sankcije onima koji su kršili demokratske principe ili ljudska prava u Belorusiji".

"Uverena sam da će tokom današnjeg razgovora ministara spoljnih poslova EU biti iskazana snažna podrška pravima građana Belorusije na osnovne slobode i demokratiiju", navodi se u tvitu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je bezuslovno i hitno oslobađanje pritvorenih demonstranata.

Ministar spoljnih poslova Berolusije Vladimir Makej rekao je svom švajcarskom kolegi u telefonskom razgovoru da je Minsk spreman na "konstruktivan i objektivan dijalog sa stranim partnerima" o pitanjima koja se tiču izbora, prenela je državna novinska agencija BelTA.

Rusija, koja je podstakla Lukašenka da prihvati tešnje političke i ekonomske odnose, izrazila je ove nedelje zabrinutost u pogledu, kako je navela, pokušaja spoljašnjih sila da destabilizuju Belorusiju.

Raste nezadovoljstvo Lukašenkom

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, suočava se sa sve većim nezadovoljstvom zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, koju je odbacio kao "psihozu", kao i zbog posustale ekonomije i građanskih prava.

Državna televizija prikazala je snimak na kojem Lukašenko na sastanku kaže da "je još živ i da nije u inostranstvu". Međutim, čak su i oni koji su mu obično lojalni, počeli da iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Nekoliko televizijskih voditelja i novinara koji rade za strogo kontrolisane državne medije podneli su ostavke ove nedelje u znak solidarnosti sa protestima.

Hiljade su protestovale u petak u fabrici koja proizvodi kamione i autobuse (MAZ), uzvikujući "Sram te bilo" i "Idi", a slični protesti su ove nedelje održani u nekoliko velikih fabrika.

Tihanovskaja, 37. godišnja bivša nastavnica engleskog jezika, pre nekoliko nedelja je zauzela mesto svog supruga u predsedničkoj kampanji, nakon što je uhapšen, i sada predvodi neke od najvećih protesta protiv Lukašenka od kako je došao na vlast.

Ubrzo nakon predsedničkih izbora, na kojima je prema zvaničnim podacima Lukašenko osvojio 80 odsto glasova, napustila je zemlju i otišla u Litvaniju zbog, kako je navela, svoje dece.

Lukašenko tvrdi da postoji strana zavera da se destabilizuje Belorusija, a demonstrante naziva kriminalcima i ljudima bez posla.

XS
SM
MD
LG