Linkovi

Inflacija u Americi ponovo rekordna u poslednjih 40 godina


U odnosu na jun 2021. indeks potrošačkih cena povećan je za 9,1 procenata – što predstavlja najveću inflaciju od novembra 1981. (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)
U odnosu na jun 2021. indeks potrošačkih cena povećan je za 9,1 procenata – što predstavlja najveću inflaciju od novembra 1981. (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)

U Sjedinjenim Državama zabeležen je najveći godišnji porast inflacije u poslednjih četrdeset godina – na šta su, u najvećoj meri, uticale povišene cene goriva i hrane.

Takav razvoj događaja doprineo je da Federalne rezerve odluče da povećaju kamatne stope za 0,75 odsto do kraja jula.

Bajden: Podaci o inflaciji zastareli zbog pojeftinjenja goriva

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su brojke o junskoj inflaciji, kako se izrazio, neprihvatljivo visoke - istovremeno ukazavši da su zastareli imajući u vidu nedavno pojeftinjenje goriva.

"Izveštaj je podsetnik da je inflacija previsoka - borba protiv toga je moj najviši prioritet u oblasti ekonomije. Uprkos tome što su brojke neprihvatljive, one su i zastarele. U poslednjih mesec dana prosečna cena goriva smanjena je za 40 centi po galonu", objavio je Bajden na društvenoj mreži Tviter.

Američki predsednik zamerio je proizvođačima goriva i gasa zbog toga što ne snižavaju cene.

"To američkim porodicama daje olakšanje. Cene nafte snižene su za 20 dolara po barelu, a benzin je pojeftinio za svega 40 centi. Potrebno je da proizvođači niže troškove uračunaju u cene za potrošače", ukazao je Bajden.

Takođe, založio se i za donošnje nove legislative.

"Godišnja bazna inflacija umanjena je treći mesec zaredom. Da bi inflacija bila dodatno umanjena, bez odricanja od postignutih ekonomskih dobiti - potrebno je da Kongres deluje odmah. Mora se raditi na smanjenju svakodnevnih troškova porodica čiji članovi su zaposleni. Pošaljite mi zakone", zaključio je Bajden u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Indeks potrošačkih cena je tokom juna povećan za 1,3 procenata, pošto je u maju uvećan za 1 odsto, objavio je u sredu američki Sekretarijat za rad.

U odnosu na jun 2021. indeks potrošačkih cena povećan je za 9,1 procenata – što predstavlja najveću inflaciju od novembra 1981, nakon rasta cena u maju 2022. od 8,6 odsto.

Agencija Rojters ukazuje da se očekivalo da će prelazak na korišćenje usluga sa potrošnje roba uticati na smanjenje inflacije. Međutim, stanje na tržištu rada doprinosi povećanju plata – što sa sobom povlači i uvećanje cena usluga.

Cene goriva dostigle su rekordno visoke vrednosti u junu, u proseku su premašile 5 dolara za galonu, podaci su nevladine Američke automobilske asocijacije.

Međutim, gorivo je od tada pojeftinilo na 4,6 dolara što bi, kako ocenjuje agencija Rojters, moglo ublažiti pritisak na potrošače.

Porast inflacije u Sjedinjenim Državama prate informacije o povećanom zapošljavanju. Tokom juna u SAD-u posao je našlo 372.000 ljudi, izvestile su vlasti, a stopa nezaposlenosti je rekordno niska.

Visoka inflacija i rastući troškovi zaduživanja stvaraju bojazan od moguće recesije početkom 2023, zaključuje agencija Rojters.

Cene su u porastu usled narušenih globalnih lanaca snadbevanja i znatnim fiskalnim podsticajima koje su države odobravale na početku pandemije kovida 19.

Aktuelni rat, koji je Rusija započela u Ukrajini, doprineo je porastu cena hrane i goriva širom sveta, i na globalnom nivou dodatno pogoršao situaciju.

XS
SM
MD
LG