Linkovi

Igre se zahuktavaju, strahovanja blede


Devojčica pravi "zvezdu" ispred olimpijskih krugova u Olimpijskom parku u Riju
Devojčica pravi "zvezdu" ispred olimpijskih krugova u Olimpijskom parku u Riju

Kako se Olimpijske igre zahuktavaju, navijačli dolaze u sve većem broju i strahovanja da Rio neće biti spreman za to da bude domaćin, polako blede.

Sunčan dan u Riju izveo je masu posetilaca na ulice Olimpijskog parka u Bari.

Mnogi su se žalili na duge redove na bezbednosnim punktovima na stadionu Marakana pred ceremoniju otvaranja, ali svi ti problemi polako postaju prošlost, dok Igre ulaze u petu brzinu.

Olimpijski duh se oseća i kako izgleda svi se odlično provode. Džof Pedreti, iz Medisona u saveznoj državi Viskonsin, došao je da gleda tenis i gimnastiku.

“Ovo su u stvari moje druge olimpijske igre. Bio sam u Londonu pre četiri godine i proveo se fenomenalno. Zato sam želeo da dođem ponovo, a mislio sam i da će Rio biti veoma zabavno mesto za održavanje Igara”.

Olimpijski park u Bari je centralno mesto ovih Igara, jer se u njemu nalaze borilišta za devet različitih sportova. Takođe, to je mesto gde navijači upoznaju druge navijače iz svih krajeva sveta.

Tim Džejmison, iz Roanokija u saveznoj državi Virdžinija, 14. put prisustvuje olimpijskim igram. Počeo je da razmenjuje olimpijske značke na Letnjim olimpijskim igrama u Barseloni 1992 i kaže da mu je to sada omiljeni hobi.

“Ono što sam tada shvatio jeste da je ovo uređaj za komunikaciju, koji nam je omogućio da razgovaramo sa drugim ljudima iz drugih zemalja, iako ne znamo njihov jezik. Zato što je svako počeo da ga razume, na neki način to je bio društveni aspekt igara”.

Za svake olimpijske igre pravi se nekoliko različitih tipova znački, a kolekcionari iz različitih zemalja - naravno - uvek tragaju za onom koja im nedostaje.

“Ukoliko se desi da nekog jutra nema nikakavog takmičenja ili nemam gde da idem, onda se nađem sa nekim prijateljima koje sam ovde upoznao”, dodaje Džejmison.

Koliko god sve to bilo zabavno, ljudi iz svih krajeva sveta ipak dolaze zbog takmičenja.

Porodica Stjepanović iz Beograda došla je da bodri sina Velimira na plivačkim takmičenjima. Stjepanović je već učestvovao na Igrama u Londonu, ali je ovo prvi put da ga na olimpijskim igrama bodri i verenica Džesika Oli, iz Južnoafričke Republike.

“Prilično je ludo videti kako sve oživi – osećaj kada ste na stadionu ili bazenu je baš poseban. Toliko sam srećna što sam ovde da ga podržim”.

Gužva u Olimpijskom parku je celodnevna pojava, posebno uveče, kada su na programu najvažniji događaji. Za sada, reklo bi se nije tako loše za Olimpijske igre, za koje se strahovalo da će biti ophrvane problemima.

XS
SM
MD
LG