Linkovi

Obamu čeka otpor povodom Kube


Havijer Janes na svom balkonu u starom delu Havane, na kojem je okačio kubansku i američku zastavu jednu pored druge
Havijer Janes na svom balkonu u starom delu Havane, na kojem je okačio kubansku i američku zastavu jednu pored druge

Kritilčari ideje o normalizaciji odnosa sa zvaničnom Havanom smatraju da je Obama prekoračio svoja ovlašćenja i da Kongres može da preinači njegovu odluku, ili mu bar oteža posao na tom putu...

Američki predsednik Barak Obama najavio je ranije ove nedelje normalizaciju odnosa sa Kubom, posle više od 50 godina izolacije te ostrvske zemlje. Međutim, neki kritičari te ideje smatraju da je Obama prekršio svoja ovlašćenja i da Kongres može da preinači njegovu odluku. Glas Amerike se bavio zakonodavnim preprekama, koje bi mogle da se nađu na putu približavanja odnosa s Kubom.

Nada je prisutna na ulicama kubanske prestonice od kada su građani čuli za plan predsednika Obame da obnovi odnose sa Kubom. Abijel San Migel je vlasnik restorana u Havani.

"Ja sam srećan. Nadam se da će ovo biti početak kraja nelogičnih stvari, koje ne bi trebalo da postoje, i za koje se pokazalo da su zastarele".

Međutim, u kubanskoj četvrti na Floridi, mogu se čuti drugačija mišljenja.

"Obama pravi sve ustupke, a šta mi dobijamo od Kastra", pitaju se neki.

Promene bi mogle da se dese na Kubi, ali ne tako brzo. Biće potrebno vreme da Stejt department razmotri oznaku Kube kao države koja sponzoriše terorizam. Pomoćnica državnog sekretara Roberta Džejkobson kaže:

“Moramo da analiziramo da li su se odrekli upotrebe terorizma. Moramo da vidimo šta su ratifikovali od međunarodnih instrumenata protiv terorizma”.

Tek onda predsednik može da ublaži neke finansijske restrikcije, ali prema Ustavu, ne može da ukine trgovinski embargo, koji je na snazi još od 1960-ih. Majk Gonsales iz Fondacije „Heritidž“ govorio je za naš prgram preko Skajpa:

"Embargo može da promeni samo Kongres. Predsednik Obama ima izvršnu, ali ne i zakonodavnu moć".

Svih šest članova Kongresa koji imaju kubansko poreklo - bez obzira na stranku kojoj pripadaju – protive se predsednikovim predlozima.

Karl Mičam iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da bi to neodobravanje moglo da utiče na diplomatske mere – odnosno Obamin plan da otvori američku ambasadu u Havani. Senatori bi mogli da odbiju da potvrde ambasadora i ...

“Kongres finansira ambasade, finansira vladu... da li će senatori pristati na finansiranje ambasade ili će biti protiv toga?“

Obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom je nešto na šta predsednik - po Ustavu - ima pravo. Međutim, Kongres u rukama drži "novčanik" i mogao bi da odbije da finansira bilo koji predsednikov predlog.

XS
SM
MD
LG