Linkovi

Obamin budžet - 15 odsto za odbranu


A line of Japan Ground Self-Defense Force tanks flare up a smoke screen during an annual live firing exercise at Higashi Fuji training range in Gotemba, southwest of Tokyo.
A line of Japan Ground Self-Defense Force tanks flare up a smoke screen during an annual live firing exercise at Higashi Fuji training range in Gotemba, southwest of Tokyo.

U predlogu za vladinu potrošnju tokom 2016. godine, američki predsednik planira da od 4.000 milijardi dolara skoro 600 potroši na očuvanje nacionalne bezbednosti...

Predloženi budžet predsednika Baraka Obame vredan 4.000 milijardi dolara obuhvata i 585 milijardi namenjenih za očuvanje nacionalne bezbednosti i odbrambene strategije. To je skoro 15 odsto ukupnog budžeta i predstavlja povećanje od 25 milijardi dolara u odnosu na prošlogodišnji usvojeni budžet za odbranu.

Zaštita SAD i njihovih interesa je skup poduhvat. Osnovni budžet za odbranu iznosi 534 milijarde dolara, a na to treba dodati i 51 milijardu za troškove ratovanja u inostranstvu.

Predsednik Barak Obama pozvao je Kongres da u celosti usvoji njegov predlog budžeta.

“Ovo je jedna od naših naših najosnovnijih i najvažnijih odgovornosti kao vlade, zato pozivam Kongres da se pobrine za to”.

Politički problem je u tome što je 584 milijarde znatno iznad limita od 499 milijardi, koji je Kongres usvojio 2011.

Rajan Kroti, zamenik direktora odseka za analizu odbrambednog budžeta u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), kaže da je predlog odbrambenog budžeta za 2016...

“... reakcija na ono što ja smatram da je - kako izgleda - široki konsenzus u oba doma Kongresa i izvršnoj vlasti, a to je da je potrošnja u domenu odbrane, onakva kakva je bila u poslednje dve godine – previše niska”.

Previše niska s obzirom na pretnje u trenutnom globalnom okruženju. Budžetski predlog obuhvata više od pet milijardi dolara za borbu protiv operacija Islamske države, kako vazdušnim napadima, tako i obukom iračkih snaga i umerenih sirijskih pobunjenika.

U predlogu budžeta je i oko 800 miliona dolara za podršku saveznicima u Evropi, uz pomoć kojih će se finansirati zajedničke vežbe obuke, usled ruske agresije u Ukrajini.

I dok su SAD okončale svoju borbenu misiju u Avganistanu, iz budžeta se i dalje izdvajaju milijarde za nastavak misije posleratne pomoći.

“Povlačenje, kada govorimo o smanjenju broja vojnika na terenu, nije skroz u skladu sa smanjenjem troškova. Iako su naše trupe unutar utvrđenja, gde obučavaju, savetuju, asistiraju i pomažu im da izgrade svoje snage, mi smo i dalje tamo da bi osigurali da su ti vojnici u garnizonu bezbedni”, kaže general-potpukovnik Mark Remzi, iz Združenog gerneralštaba američkih oružanih snaga

Mornarica bi trebalo da dobije veliki deo predloženog povećanja budžeta, od čega milijarde treba da se izdvoje za nove brodove, koji će pomoći u takozvanom „okretanju“ prema Pacifiku.

Zvaničnici Pentagona objašnjavaju da je najveći deo budžeta u stvari namenjen investicijama za budućnost.

“Imamo nagomilovane zahteve za modernizaciju u poslednje tri godine kojima nismo mogli da se posvetimo”, kaže podsekretar za odbranu Bob Vork, dok se general-potpukovnik Remzi nadovezuje:

“Ukoliko to ne učinimo danas, nećemo ostati ispred svojih potencijalnih suparnika”.

Pored nove vazdušne i pomorske opreme, ove investicije obuhvataju i održavanje nuklearnih postrojenja i unapređenje u oblasti sajber bezbednosti.

XS
SM
MD
LG