Linkovi

SAD: Predlog budžeta za 2016.


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama predložio je danas budžet za 2016. godinu, u iznosu od četiri hiljade milijardi dolara, koji predviđa veće poreze za bogate Amerikance, okončanje mera štednje i pomoć srednjoj klasi

Očekuje da se će prijedlog budžeta dodatno zaoštriti spor predsjednika Obame i republikanaca, koji se protive brojnim programima Bijele kuće.

Prijedlog budžeta, koji je iz Bijele kuće danas upućen zakonodavcima u Kongresu, sadrži veliki broj mjera koje je predsjednik Barak Obama iznio u nedavnom govoru o stanju nacije. Između ostalog predviđa veće poreze za bogate Amerikance, jednokratni porez od 14 odsto na korporativne profite u inostranstvu kako bi se finansirali infrastrukturni projekti, smanjenje deficita za hiljadu 800 milijardi dolara narednu deceniju, te dalje smanjenje stope nezaposlenosti…

“Nakon izuzetno uspješne godine za Ameriku, u periodu kada naša ekonomija raste, kompanije otvaraju radna mjesta najbržim tempom od 1990-tih, a zarade ponovo rastu, pred nama je suštinska odluka o tome kakva zemlju želimo. Da li ćemo prihvatiti ekonomiju u kojoj je samo nas nekoliko u izuzetno dobroj situaciji ili ćemo izgraditi ekonomiju u kojoj svi koji marljivo rade imaju šansu za uspjeh.”

Predsjednik je, u govoru u Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost, naglasio da će budžet u potpunosti biti finansiran, kako je naveo, kombinacijom pametnih budžetskih rezova i poreske reforme. Takođe je zatražio ukidanje sveobuhvatnih mjera štednje poznatih kao “sekvestar”, koje su uticale na sve sektore – od vojne spremnosti do odgovora na zdravstvene krize poput epidemije ebole.

Visoki vojni zvaničnici su prošle nedelje rekli Kongresu da će, ako ne uradi ništa da zaustavi mere štednje, možda biti ozbiljnih posledica po našu nacionalnu bezbjednost u trenutku kada je naša vojska uključena u niz pitanja . Zato želim da radim sa Kongresom na tome da se nepromišljena štednja zameni pametnim investicijama koje će ojačati Ameriku. I to možemo da uradimo na fiskalno odgovoran način.“

Obama je pozvao republikance i da u potpunosti finansiraju Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost, kako zemlja ne bi bila izložena rizicima. Predsjednikovi prijedlozi već su ranije izazvali oštro protivljenje Republikanske stranke.

“Budžet će biti prepun dodatnih poreza, većih troškova i većeg zaduživanja. To svakako nije održiv put naprijed za ovu zemlju. I dalje trošimo novac koji nemamo”, naveo je republikanski senator Džon Kornin.

Pojedini zakonodavci međutim podsjećaju da su u prošlosti, deficit i dug znatno porasli upravo za vrijeme republikanske administracije.

“Raduje me što su neki od mojih mojih republikanskih prijatelja izrazili veliku zabrinutost zbog našeg deficita i nacionalnog duga. Zbog toga ih pitam gdje su bili prije nekoliko godina kada smo zaratili u Iraku i zaboravili da platimo za taj rat”, poručio je nezavisni senator Berni Sanders.

Obamin prijedlog budžeta, na spoljnopolitičkom planu, predviđa finansiranje napora da se porazi Islamska država, jačanje iračke vojske i umjerene opozicije u Siriji, te pružanje podrške NATO-u i evropskim saveznicima u svijetlu ruske agresije. Kongres i administracija će, uprkos neslaganjima, morati da postignu sporazum o budžetskim troškovima kako bi vlada radila i nakon septembra, kada ističe aktuelni budžet.

XS
SM
MD
LG