Linkovi

Obama večeras o pretnji terorizma


Predsednik Obama prilikom za sada poslednjeg obraćanja američkoj javnosti iz Ovalne kancelarije, 31. avgusta 2010. godine
Predsednik Obama prilikom za sada poslednjeg obraćanja američkoj javnosti iz Ovalne kancelarije, 31. avgusta 2010. godine

Prema navodima iz Bele kuće, Obama bi trebalo da "ponovi svoje čvrsto ubeđenje" da će pobunjenici ID "biti uništeni i da SAD moraju da se okrenu svojim vrednostima, nepokolebljivoj posvećenosti pravdi, jednakosti i slobodi, kako bi nadvladali terorističke grupe koje koriste nasilje da šire svoju destruktivnu ideologiju".

Američki predsednik Barak Obama obratiće se građanima večeras u udarnom terminu, u nadi da ublaži strahovanja Amerikanaca u vezi sa terorističkim napadima i predstavi kampanju SAD protiv "široke pretnje terorizma".

Obama takođe planira da objavi najnovije informacije dobijene u istrazi ovonedeljnog masovnog ubistva u Kaliforniji, gde su Sajed Rizvan Faruk, koji je rođen u Americi i njegova žena Pakistanka Tašfin Malik usmrtili 14 ljudi i ranili još 21 osobu na prazničnom skupu radnika lokalne vlade u San Bernandinu.

U najavi predsednikovog obraćanja Bela kuća je saopštila de će Obama govoriti o prirodi terorističke pretnje, o tome kako je ona evoluirala i kako će je SAD poraziti. Prema navodima iz Bele kuće, Obama bi trebalo da "ponovi svoje čvrsto ubeđenje" da će pobunjenici Islamske države "biti uništeni i da SAD moraju da se okrenu svojim vrednostima, nepokolebljivoj posvećenosti pravdi, jednakosti i slobodi, kako bi nadvladali terorističke grupe koje koriste nasilje da šire svoju destruktivnu ideologiju".

Posle više od pet godina, Obama će se obratiti javnosti iz svoje Ovalne kancelarije, odakle to nije učinio još od kada je najavio kraj američkih kopnenih operacija u Iraku.

U međuvremenu, Federalni istražni biro (FBI) nastavlja da istražuje napad u Kaliforniji, i to kao teroristički čin.

Zvaničnici Bele kuće smatraju da nema naznaka da je bračni par bio deo ogranizovane grupe ili terorističke ćelije.

XS
SM
MD
LG