Linkovi

Masakr u Kaliforniji: Moguća veza s terorizmom


Automobil u kojem su bili osumnjičeni tokom obračuna sa policijom
Automobil u kojem su bili osumnjičeni tokom obračuna sa policijom

Američka policija istražuje motiv masakra u Kaliforniji, koji su počinili Sajed Rizvan Faruk i Tašfin Malik; Predsednik Obama rekao da još nije poznato da li je reč o terorizmu i ponovo se založio za kontrolu oružja

Američka policija istražuje motiv za jučerašnji masakr u San Bernandinu u Kaliforniji, kada su muškarac i žena otvorili vatru na božićnjoj zabavi u centru za obuku hendikepiranih osoba, i ubili 14 a ranili 21 osobu, od kojih je 10 u teškom stanju. FBI ispituje da li je dogadjaj povezan sa nekom medjunarodnom terorističkom mrežom. Predsednik Obama izjavio je da još nije jasno da li je motiv bio terorizam ili svadja na radnom mestu, ali je rekao da bi masakr u Kaliforniji trebalo da navede zakonodavce u Vašingtonu da preduzmu korake da se potencijalnim ubicama barem oteža da dodju do oružja.

Posle sastanka sa svojim timom za nacionalnu bezbednost, predsednik Obama izjavio je da iako motiv napada još nije jasan, ne veruje da masovne pucnjave treba da samo budu prepuštene policiji da rešava slučaj nakon što se dogodio.

"Kako istraga odmiče, važno je da svi mi, uključujući naše zakondavce, sagledamo šta možemo da uradimo da bismo pojedincima koji odluče da nekome nanesu zlo malo otežali taj posao. Jer danas je to njima previše lako.”

Obama je izjavio da je u toku federalna istraga a da su ga o detaljima obavestili sekretar za pravosudje Loreta Linč i direktor FBI Džejms Komi.

Nekoliko sati posle pucnjave u socijalnom centru u San Bernandinu, policija je ubila dvoje osumnjičenih u okršaju tri kilometra dalje, blizu grada Redlendsa. Oni su identifikovani kao 28-godišnji Sajed Rizvan Faruk, zdravstveni inspector rodjen u SAD i 27-godišnja Tašfin Malik, njegova supruga ili verenica.

Faruk je, kako se navodi, prisustvovao zabavi u centru ali je napustio posle jedne rasprave a onda se vratio, teško naoružan. Šef policije, Džerod Bergvan, naveo je da su Faruk i Malik nosili odeću u stilu komandosa i da je izgledalo kao da su u borbenoj misiji.

“Mislim da se, na osnovu opreme, može reći da je tu postojao odredjeni stepen planiranja. Ne verujem da su samo otrčali kući, obukli ovu vrstu odeće, zgrabili puške i impulsivno se vratili u centar.”

Par je svoju šestomesečnu ćerku ostavio kod rodjaka pre napada, navodeći da idu na pregled kod lekara. U kući osumnjičenih nadjeno je 12 bombi i više od 2.000 rundi municije, a saopšteno je da su legalno kupili 4 puške. Oni nisu bili ni na jednoj američkoj listi potencijalnih terorista. Farukov zet, Farhan Kan, izrazio je saučešće žrtvama na konferenciji za novinare.

"Nemam nikakvu ideju zašto bi uradio ovako nešto. Potpuno sam šokiran.”

Konferenciju je organizovao losandjeleski ogranak Saveta za američko-islamske odnose, koji je apelovao na Amerikance da ne donose preuranjene zaključke o motivima napada, navodeći da složno osudjuje svaku ideologiju koja bi navela ljude na tako užasan čin.

Treća osoba je uhapšena dok je pokušavala da pobegne sa mesta pucnjave ali je šef policije naveo da nije jasno šta je ta osoba radila na mestu dogadjaja ali se ne veruje da je učestvovala u napadu. Na ulicama američke prestonice, Vašingtona, Amerikanci su izrazili užasnutost zbog najnovije pucnjave.

"Kao da više nema bezbednog mesta. Možda su ljudi pre 10 godina brinuli zbog terorizma kada su se ukrcavali na avion, ali sada brinete zbog terorizma ili masovne pucnjave svuda, bilo da idete u školu, ili tržni centar ili čak u crkvu”, kazao je Majk, turista iz Tenesija.

"Bila sam užasnuta. Ne mogu da verujem da uključimo televizor i stalno vidimo ovakve prizore, a da ne preduzimamo korake protiv oružja i oružanog nasilja. Mislim da moramo da budemo hrabri, uradimo nešto i suprostavimo se ljudima koji misle da se time njima oduzimaju njihova prava”, navodi Dru iz Bostona.

Masakr u San Bernandinu je masovna pucnjava sa najvećim brojem žrtava od kada je napadač otvorio vatru u osnovnoj školi Sendi Huk pre tri godine i ubio 26 dece i odraslih. To je 355 masovna pucnjava u SAD ove godine.

XS
SM
MD
LG