Linkovi

Obama primio Ši Đinpinga


Obama i Ši danas u ružičnjaku Bele kuće
Obama i Ši danas u ružičnjaku Bele kuće

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kineskim kolegom, američki predsednik poručio da će dve strane produbiti saradnju kada je reč o brojnim pitanjima, dok ujedno priznaju da postoje razlike u mišljenjima...

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su se on i njegov kineski kolega Ši Đinping složili da se nijedna od dve vlade neće baviti ili "svesno" podržavati sajber krađu intelektualne svojine ili komercijalnih trgovinskih tajni, što je do sada bilo pitanje koje je predstavljalo veliki izvor zategnutosti u međusobnim odnosima dve najveće svetske ekonomije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Šijem u Beloj kući, Obama je poručio da će dve strane produbiti saradnju kada je reč o brojnim pitanjima, dok ujedno priznaju da postoje razlike u mišljenjima.

Očekivalo se da fokus razgovora dvojice lidera budu navodno sajber prikupljanje obaveštajnih podataka od strane Kine, ekonomska praksa Pekinga i politika u vezi sa teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru.

Prethodno, tokom ceremonije kojom je kineskom predsedniku ukazana dobrodošlica u Belu kuću, Ši je rekao da su odnosi između dve zemlje na "novom početku".

Američki predsednik je dodao da "dve nacije - ukoliko budu radile zajedno - imaju sposobnost bez premca da oblikuju tok veka koji je pred nama". Obama se takođe dotakao teme ljudskih prava, koja je takođe jedan od izvora napetosti u odnosima Vašingtona i Pekinga.

"Nacije su uspešnije, a svet ostvaruje veći napredak, kada se poštuju univerzalna ljudska prava svih građana", naglasio je američki predsednik.

Ši je juče doputovao u Vašington iz Sijetla, gde je pokušao da uveri američke kompanije da pokušava da stvori bolji klimu za strane investicije u svojoj zemlji. Obama je potom bio njegov domaćin na maloj radnoj večeri preko puta Bele kuće.

XS
SM
MD
LG