Linkovi

Predsednici SAD i Kine o spornim pitanjima


Kineski predsednik Ši Đinping tokom obilaska fabrike kompanije Boing
Kineski predsednik Ši Đinping tokom obilaska fabrike kompanije Boing

Kineski predsednik Ši Đinping danas stiže u Vašington, gde će sa predsednikom Barakom Obamom razgovarati o spornim pitanjima poput sajber napada, ljudskih prava i ekonomije.

Prva dva dana Šijeve posete Sjedinjenim Državama bila su usredsređena na važnost saradnje dve zemlje. Kineski lider juče se sastao sa direktorima nekih od najvećih američkih tehnoloških kompanija, uključujući Amazon, Epl, Majkrosoft, Boing i Fejsbuk, koje je pokušao da uveri da je posvećen zaštiti intelektualne svojine i lakšem poslovanju stranih kompanija u Kini.

"Radimo na stvaranju novog, otvorenog ekonomskog sistema i velikom smanjenju ograničenja na strane investicije”, poručio je Ši poslovnim liderima uoči obilaska kompanije Majkrosoft i obližnje Boingove fabrike.

Boing i kineski predsednik su tom prilikom objavili da će kineske kompanije kupiti 300 aviona od američkog proizvođa, u vrednosti od oko 38 milijardi dolara. Takođe je predviđeno da Boing sagradi fabriku u Kini.

Poslovni lideri traže od kineskih vlasti da im obezbede fer tretman u Kini, te da Peking suzbije sajber krađu trgovinskih tajni, koja je američke firme poslednjih godina koštala milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG