Linkovi

Obama Britancima: Ostanite u EU


Obama i kameron na današnjoj konferenciji za novinare u Londonu
Obama i kameron na današnjoj konferenciji za novinare u Londonu

Američki predsednik posle susreta sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u Londonu, naglasio da veruje da Britanija kroz članstvo u Evropskoj uniji doprinosi jačoj zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu...

Američki predsednik Barak Obama uključio se u uzavrelu debatu o referendumu u Velikoj Britaniji, na kojem 23. juna građani Ujedinjenog Kraljevstva treba da odluče da li će njihova zemlja ostati u Evropskoj uniji, i pozvao Britaniju da ostane u evropskom bloku.

Obraćajući se novinarima na konferenciji za novinare posle susreta sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u Londonu, Obama je naglasio da veruje da Britanija kroz članstvo u Evropskoj uniji doprinosi jačoj zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu.

Američki predsednik takođe je rekao da bi podele u Evropi oslabile NATO i dodao da bi u slučaju da Britanija napusti Uniju - kako se izrazio - morala da stane na kraj reda, kada se radi o trgovinskim sporazumima sa SAD.

"Dozvolite mi da budem jasan. Na kraju krajeva, ovo je nešto o čemu britanski glasači sami treba da odluče. Međutim, u okviru našeg specijalnog odnosa, deo toga kada ste prijatelji je da budete iskreni jedni prema drugima i zato želim da vam kažem šta ja mislim. Iskreno govoreći, ishod te odluke je od velikog interesa za SAD, jer takođe utiče i na našu perspektivu", poručio je Obama.

Obama i Kameron takođe su razgovarali o borbi protiv grupe Islamska država, nastojanjima da se stabilizuje Bliski istok i evropskoj izbeglićkoj krizi.

Pre susreta sa Kameronom, američki predsednik ručao je sa kraljicom Elizabetom drugom, kojoj je za 90. rođendan poklonio album sa fotografijama njenih brojnih susreta sa američkim predsednicima i prvim damama.

XS
SM
MD
LG