Linkovi

Britanija slavi 90. rodjendan kraljice Elizabete


Širom Britanije i u zemljama Komonvelta održavaju se specijalne proslave u čast 90. Rodjendana kraljice Elizabete.

U Londonu je odjeknula počasna paljba dok su zvonila zvona Vestminsterske opatije. Britanski premijer Djevid Kameron i vodja opozicije Džeremi Korbin odali su počast kraljici u parlamentu.

Kameron je istakao da je kraljica bila "stena snage" za naciju, Komonvelt, a u brojnim prilikama - i ceo svet, podsećajući da je savetovala 12 britanskih premijera, a upoznala četvrtinu svih američkih predsednika u istoriji.

Kraljica je prošetala ulicama Vindzora, dok su joj gradjani upućivali najlepše želje. Elizabeta je takodje isekla tortu koja je pobedila na jednom televizijskom takmičenju, a zatim se sa svojim suprugom princom Filipom provezla Londonom u Rendž roveru sa otvorenim krovom.

Ona je takodje otkrila ploču koja obeleževa Kraljičinu stazu - put dug 6,3 kilometara koji povezuje 63 značajne tačke u Vindzoru.

Britanska poštanska služba pustila je u prodaju seriju od 10 markica u čast kraljičinog 90-og rodjendana, a Bakingemska palata objavila tri fotografije kraljevske porodice koje je specijalno za ovu priliku snimila poznata američka fotografkinja Eni Libovic.

XS
SM
MD
LG