Linkovi

Obama i saudijski kralj iza zatvorenih vrata


Američki predsednik Barak Obama i saudijski kralj Salman pred sastanak u Rijadu, Saudijska Arabija 20. april 2016.
Američki predsednik Barak Obama i saudijski kralj Salman pred sastanak u Rijadu, Saudijska Arabija 20. april 2016.

Američki predsednik Barak Obama i kralj Saudijske Arbije Salman nisu dali izjave posle dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata danas u kraljevskoj palati Erga.

Dvojica lidera sastala su se dan pred početak samita zemalja Saveta za saradnju u Persijskom zalivu.

Nešto kasnije, Bela kuća je najavila da će se Obama večeras sastati i sa prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom. Razgovorima će dominirati teme o načinima za bolju saradnju u borbi protiv terorističke grupe Islamska država, kao i rešavanju regionalnih konflikata, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Sjedinjene Država i šest arapskih zemalja saveznica - Saudijska Arabija, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein i Oman - razmotriće na samitu i važna pitanja sa kojima se taj region suočava, a Obama će sa liderima Saveta pokušati da pronađe rešenje za bolju saradnju, kao i usklađivanje politike i pristupima pitanjima od obostranih interesa, kao što su borba protiv terorizma i promovisanje mira i stabilnosti u zemljama poput Jemena i Sirije.

Američki predsednik Obama iduće nedelje putuje u Hanover u Nemačkoj, gde će se neformalno sastati sa liderima Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, sa kojima će razgovarati o migratnskoj krizi, Islamskoj državi, krizi na severu Afrike, kao i o situaciji u Siriji i Ukrajini.

Nemačka će biti poslednja stanica Obamine posete tri zemlje, posle Saudijske Arabije i Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG