Linkovi

Obama: Irak i dalje prioritet


Obama na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući
Obama na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući

Američki predsednik trudio se da umanji mogućnost neposrednih vazdušnih udara na islamske ekstremiste u Siriji, ali naglasio da su u toku napori da se formira koalicija koja bi se suočila sa krizama u Siriji i Iraku...

Američki predsednik Barak Obama je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nastojao da umanji mogućnost neposrednih američkih vazdušnih udara protiv islamskih ekstremista u Siriji, koji su u međuvremenu objavili novi video snimak brutalnog ubistva odrubljivanjem glave.

Obaveštajna grupa SITE saopštila je da su ekstremisti objavili snimak na kojem se, kako izgleda, vidi kako trojica maskiranih muškaraca odrubljuju glavu zarobljenom kurdskom vojniku. Grupa koja prati sajtove ekstremista navodi da se na snimku kurdski lider Masud Barzani upozorava da prestane da sarađuje sa američkim snagama.

Predsednik Obama je, međutim, izjavio da njegov prioritet ostaje da se ekstremisti nateraju na povlačenje u Iraku. On je juče poručio da za sada ne postoji specifična strategija, ali da su u toku napori da se formira koalicija koja bi se suočila sa krizom u Iraku i Siriji.

„Ohrabruje me to što zemlje u regionu, koje se uglavnom ne slažu o mnogim pitanjima, sve više priznaju da ISIL predstavlja glavnu pretnju za njih. Zatražio sam od državnog sekretara Kerija da poseti region i da nastavi sa nastojima da se formra koalicija koja je potrebna da bi se odgovorilo na ovu pretnju“.

Obama je rekao da Sjedinjene Države nastavljaju sa ciljanim udarima na mete Islamske države u Iraku, naglašavajući da su te akcije doprinele uništavanju njihovog oružja i opreme. On, medjutim, nije želeo da sugeriše da napadi na mete Islamske države u Siriji neposredno predstoje.

„Nastavićemo da podržavamo umerenu opoziciju unutar Sirije, delom i zato što sirijskom narodu treba da pružimo izbor koji se ne svodi samo na Islamsku državu ili Asada. Takodje ne smatram da je moguć bilo kakav scenario prema kome bi Asad uspeo da na neki način sačuva mir i stabilnost u regionu koji je većinom sunitski. Ta sunitska većina do sada nije pokazala nikakvu spremnost da deli vlast sa njim na bilo koji značajan način, imajuči u vidu dugogodišnje nezadovoljstvo njegovim režimom“.

Obama je takođe rekao da je Islamska država našla utočište u Siriji i da sirijske snage ne mogu da udju na područja pod kontrolom ekstremista.

Sirija je ranije ove nedelje saopštila da bi pozdravila pomoć Sjedinjenih Država i Britanije u borbi protiv ekstremista, ali samo u koordinaciji sa Damaskom. Američki zvaničnici su, međutim, naglasili da sirijska vlada neće biti konsultovana pošto je predsednik Bašar al-Asad potpuno izgubio autoritet da predvodi zemlju.

XS
SM
MD
LG