Linkovi

Obama: Suzbiti napredak Islamske države


Predsednik Obama obraća se novinarima u Beloj kući 28. avgusta 2014.
Predsednik Obama obraća se novinarima u Beloj kući 28. avgusta 2014.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je prioritet Vašingtona da se poništi napredak Islamske države u osvajanju iračke teritorije.

Predsednik se obratio novinarima u Beloj kući u četvrtak, neposredno pred sastanak sa članovima svog tima za nacionalnu bezbednost, posvećen krizama u Iraku i Siriji.

Obama je izjavio da SAD nastavljaju sa ciljanim vazdušnim udarima na mete Islamske države u Iraku, navodeći da je zbog tih napada grupa počela da gubi naoružanje i opremu.

Predsednik je, medjutim, rekao da, mimo toga, još nema strategiju za borbu protiv ekstremista, što je suprotno spekulacijama da u neposrednoj budućnosti predstoje vazdušni udari na mete Islamske države u Siriji.

Obama je izjavio da je Islamska država pronašla utočište u Siriji i da sirijske snage ne mogu da udju u oblasti pod njenom kontrolom.

On je takodje poručio da strani državljani moraju da prestanu da podržavaju Islamsku državu, a da ostale zemlje u regionu moraju da priznaju opasnost koja im preti od ekstremista.

Obama je prošle nedelje dozvolio izvidjačke letove iznad položaja islamista u Siriji.

Sirija je ove nedelje saopštila da će pozdraviti američku i britansku pomoć u borbi protiv ekstremista, ali samo u koordinaciji sa Damaskom. Kako je saopšteno, unilateralni američki napad bi narušio sirijski vazdušni prostor i mogao da dovede do pokušaja da se obore američki vojni avioni.

Američki zvaničnici kažu da neće prvo konsultovati Siriju, ističući da je predsednik Bašar al-Asad izgubio autoritet kao lider.

XS
SM
MD
LG