Linkovi

Obama: Nema brzog rešenja u Iraku


Obama tokom obraćanja novinarima s južnog travnjaka Bele kuće pred odlazak na odmor
Obama tokom obraćanja novinarima s južnog travnjaka Bele kuće pred odlazak na odmor

Američki predsednik izjavio da američke snage nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć prognanim verskim manjinama zatočenim na planini Sindžar, i da je u toku osmišljavanje akcije kako bi im se "obezbedio siguran" prolaz na bezbednu lokaciju...

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su vazdušni napadi američke vojske u Iraku uspešno uništili oružje i opremu koju su ekstremisti Islamske države mogli da upotrebe u napadu na prestonicu Kurdistana - Irbil.

Obama je, obraćajući se iz Bele kuće, rekao da američke snage nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć prognanim verskim manjinama zatočenim na planini Sindžar, i da je u toku osmišljavanje akcije kako bi im se "obezbedio siguran" prolaz na bezbednu lokaciju.

Američki predsednik takođe je izjavio da su lideri Velike Britanije i Francuske pristali da se pridruže SAD u pružanju humanitarne pomoći.

Obama nije želeo da procenjuje koliko će dugo trajati američke vojne operacije u Iraku, ali je dodao da problem koji predstavljaju ekstremisti iz grupe Islamska država neće biti rešen za nekoliko nedelja i da će biti potrebno neko vreme.

Kako je rekao, za njega je najvažnije kada će biti formirana iračka vlada, kako bi iračka vojska mogla da preuzme potpunu odgovornost za bezbednost izbeglica i suoči se sa borcima Islamske države, koji trenutno drže pod kontrolom velike delove iračke teritorije.

XS
SM
MD
LG