Linkovi

Obama odobrio vazdušne napade u Iraku


Američki predsednik poručio da SAD "ne mogu da zažmure" na napredak islamista, koji proteruju i ubijaju etničke manjine, ali je naglasio da američki vojnici neće biti poslati u Irak.

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da je dozvolio američkoj vojsci da izvede "ciljane vazdušne napade" na islamske ekstremiste u severozapadnom Iraku.

Obraćajući se američkoj javnosti iz Bele kuće, Obama je rekao da su američki avioni bacali hitne zalihe hrane i vode Iračanima koji su se našli na udaru ekstremista.

Prethodno su američki zvaničnici potvrdili da su avioni izvršili svoju humanitarnu misiju u blizini grada Sindžar, a onda bezbedno napustili tu oblast.

U svom govoru, Obama je poručio da SAD "ne mogu da zažmure" na napredak islamista, koji proteruju i ubijaju etničke manjine, ali je naglasio da američki vojnici neće biti poslati u Irak.

Ekstremisti iz grupe Islamska država, koji su zauzeli veliki deo severnog Iraka prete da će ubiti verske manjine, među kojima hrišćane i jazide, koji poštuju drevnu religiju povezanu sa zaratustrizmom.

Desetina hiljada civila pobegle su iz svojih domova kako bi izbegli smrt, a sada su zarobljeni na vrhu planine bez hrane i vode.

Ekstremisti one koji nisu muslimani smatraju "poklonicima đavola", a pre nekim izveštajima, one koji im se odupiru kažnjavaju odsecanjem glave ili drugih delova tela.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je vanrednu sednicu posvećenu situaciji u Iraku na kojoj je države članice pozvao da učine sve što mogu da podrže iračku vladu i olakšaju patnje naroda. Savet je naglasio da bi rasprostranjeni napadi na civile zbog njihove etničke ili verske pripadnosti mogli da predstavljaju zločine protiv čovečnosti.

XS
SM
MD
LG