Linkovi

Obama i Kameron o svetskim problemima


Kameron i Obama pre sinoćnje radne večere
Kameron i Obama pre sinoćnje radne večere

Američki predsednik i britanski premijer u beloj kući razgovarali o jačanju međusobne saradnje i brojnim pitanjima, kao što su sajber bezbednost, Rusija i Ukrajina, Iran, ebola, klimatske promene i ekonomija...

Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron obećali su da će pojačati međusobnu saradnju povodom nekoliko pitanja s kojima se dve zemlje suočavaju, uključujući i sajber bezbednost.

Obraćajući se medijima zajedno sa Kameronom, danas u Beloj kući, Obama je izjavio da je odluka doneta "uzimajući u obzir trenutnu i sve veću opasnost od sajber-pretnji", s ciljem "da se zaštite ključna infrastruktura, firme i privatnost običnih građana".

Obama i Kameron takođe su se složeli u pogledu potrebe da stroge sankcije protiv Rusije - zbog njenog mešanja u krizu u Ukrajini - ostanu na snazi. Dvojica lidera obećala su podršku Ukrajini u primeni onoga što je Obama nazvao - "važnim demokratskim reformama".

Još jedna od tema razgovora Obame i Kamerona bio je Iran, a britanski premijer izjavio je da i SAD i Velika Britanija ostaju "apsolutno posvećene" osiguravanju da Teheran ne bude u mogućnosti da razvije nuklearno oružje. Kameron je naglasio da je najbolji način da se to postigne, da se pregovorima o sporazumu sa Iranom omogući prostor da uspeju.

Dvojica lidera takođe su razmotrila zajedničke napore protiv širenja ebole, problem klimatskih promena i ekonomiju, i ocenili da je 2015. ključna godina za razgovore o trgovinskom sporazumu između SAD i Evropske unije.

Predsednik Obama sinoć je bio domaćin premijeru Kameronu na radnoj večeri u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG