Linkovi

Obama: Potrebna bolja bezbednost na internetu


Administracija planira da podnese Kongresu novi zakonski predlog o bezbednosti na internetu krajem januara.

Hakeri koji tvrde da su lojalni Islamskoj državi postavili su juče sopstvene poruke na Tviter i Jutjub nalozima američke vojne Centralne komande – poznate kao SENTKOM – koja je na čelu borbe protiv te terorističke grupe. Hakovanje se odigralo neposredno pošto je predsednik Barak Obama otkrio planove da ojača bezbednost na interentu za američke gradjane. Bela kuća je danas saopštila da se tim predlogom apeluje za zaštitu biznisa od mogućih tužbi ukoliko razmene informacije sa vladom kako bi ona mogla da osujeti sajber napade, te se kompanije obavezuju da obaveste klijente o povredi ličnih podataka.

Tviter i Jutjub nalozi američke Centralne komande koja nadgleda vojne operacije na Bliskom istoku su juče hakovali ljudi koji su postavili video snimke i poruke u kojima se izražava naklonost prema Islamskoj državi.

Američki i koalicioni ratni avioni su bombardovali uporišta Islamske države u Iraku i Siriji.

U jednoj poruci na tviteru CENTKOMA prećeno je američkim vojnicima. U drugoj je navedeno "Sajberkalifat nastavlja sajberdžihad".

To hakovanje je, kako izgleda, bilo više neprijatno za CENTKOM nego što je kompromitovalo bezbednost.

"Mogu vam reći da se ovim bavimo i da celu situaciju shvatamo vrlo ozbiljno. Medjutim, treba naglasiti novinarima – postoji znatna razlika izmedju velikog otkrivanja podataka i hakovanja tviter naloga", rekao je portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

Neposredno pre toga predsednik Barak Obama je izneo predloge za pooštravanje bezbednosti na internetu kako bi se zaštitila američka ekonomija.

"Iznećemo novi zakonski predlog, Povelju o pravima privatnosti potrošača. U saradnji sa privatnim sektorima i aktivistima, identifikovali smo neke osnovne principe kako bismo zaštitili privatnost pojedinaca i obezbedili da ta industrija može da nastavi inovacije", poručio je američki predsednik.

Tokom prošle godine, nekoliko velikih američkih lanaca prodavnica su hakovali kriminalci koji su ukrali podatke o kreditnim karticama dok je stranica kompanije "Sony Pictures" hakovana neposredno posle objavljivanja filma kojim se izvrgava ruglu severnokorejski lider.

"Kao što smo svi bili podsećani tokom prošle godine, uključujući hakovanje Sonija, ova izuzetna interkonekcija stvara sjajne prilike, ali isto tako i ogromnu ranjivost za nas kao zemlju i za našu ekonomiju, te američke porodice", rekao je Obama.

Američki predsednik apeluje za novi zakon kojim bi se od kompanija zahtevalo da u roku od 30 dana informišu klijente o povredi ličnih podataka i proglasila krivičnim delom prodaja identiteta klijenata u inostranstvu. Pojedinačne američke države imaju drugačija pravila od kojih su mnoga zastarela.

Predsednik Obama takodje predlaže veći pristup kreditnom rejtingu potrošaca i zakon kojim bi se zabranilo obrazovnim softverskim kompanijama da prodaju podatke o studentima trećoj strani.

"Smatramo da bi podaci o učenicima trebalo da budu korišćeni isključivo za obrazovne svrhe: odnosno da podučavamo našu decu, a ne da ih koristimo za marketing", rekao je Obama.

Administracija planira da podnese Kongresu novi zakonski predlog o bezbednosti na internetu krajem januara.

XS
SM
MD
LG