Linkovi

Obama: Čista energija u korist svih


Obama tokom sinoćenjeg govora na Nacionalnom samitu o čistoj energiji u Las Vegasu
Obama tokom sinoćenjeg govora na Nacionalnom samitu o čistoj energiji u Las Vegasu

Američki predsednik govoreći na konferenciji u Las Vegasu poručio da obnovljiva energija ne bi trebalo da bude predmet spora, već pitanje koje spaja sve građane...

Američki predsednik Barak Obama najavio je nove izvršne odluke i druge poteze u cilju olakšavanja vlasnicima kuća i biznisa da investiraju u poboljšanja u vezi sa takozvanom „zelenom energijom“, koja su u prošlosti bila ili nepraktična ili preskupa.

Predsednik Obama sinoć je bio glavni govornik na konferenciji o čistoj energiji u Las Vegasu. Tom prilikom istakao je da se neki interesi, koji se zalažu fosilna goriva, suprotstavljaju jurišu nacije ka čistjoj, jeftinijoj i efikasnijoj energiji.

„Žao mi je, ali mi idemo dalje“, rekao je Obama, ali i dodao da čista energija ne bi trebalo da bude pitanje koje deli ljude:

"Ovo nije i ne bi trebalo da bude pitanje spora između republikanaca i demokrata. To bi trebalo da bude pitanje koje može sve da nas spoji. Ukoliko ste proigresivni, trebalo bi da da vas ovo zanima, baš kao i libertarijance, čak iako samo želite da uštedite neki novac, trabalo bi da vas interesuje. Ukoliko vam je stalo do budućnosti naše dece i unuka, trebalo bi da vas je briga".

Obama je istakao da posle decenija tokom kojih se govorilo da obnovljiva energija nema ekonomskog smisla, "danas to više nije istina".

Među koracima koje je američki predsednik najavio su nova pravila koja se odnose na Federalnu upravu za stambena pitanja (FHA), kojima bi se značajno proširila upotreba takozvanih PACE zajmova, koji omogućavaju vlasnicima kuća da instaliraju energetska unapređenja, a plate troškove na određeno vreme.

Do danas je takva vrsta finansiranja bila ograničena regulatornim preprekama. Obama je takođe rekao da će Sekretarijat za energiju obezebediti dodatne garancije za zajmove u vrednosti od milijardu dolara, kako bi ohrabrio inovacije u oblasti tehnologija, koje Amerikancima pružaju fleksibilnost prilikom odabira najbolje opcije u smislu obnovljive energije.

XS
SM
MD
LG