Linkovi

Pad potrošnje struje u SAD


Klasične sijalice polako izlaze iz upotrebe u Americi, a zamenjuju ih efikasnije halogene i LED
Klasične sijalice polako izlaze iz upotrebe u Americi, a zamenjuju ih efikasnije halogene i LED

Zbog strožijih regulativa usvojenih tokom prve decenije 21. veka, potrošnja struje u američkim domovima ponovo na nivoima od pre više od deset godina...

Počev od sutra, američke firme više neće smeti da proizvode ili uvoze klasične sijalice od 60 i 40 vati, čije su svetleće metalne niti toliko neefikasne, da koriste svega pet odsto energije za proizvodnju svetlosti, dok se ostatak gubi na toplotu.

Zbog strožijih regulativa usvojenih tokom prve decenije 21. veka, potrošnja struje u američkim domovima pala je treću godinu uzastopno, i to na nivoe koji su zabeleženi pre više od deset godina.

Udruženje proizvođača kućnih aparata navodi da uređaji poput frižidera, mašina za pranje i sušenje veša, bojlera i klima uređaja, sada troše mnogo manje struje. Još jedan faktor je i pad cena prozora sa niskim stepenom toplotne provodljivosti i drugih građevinskih materijala, koji sprečavaju gubitak energije.

To udruženje takođe ističe da su neki moderni LED televizori i do 80 odsto efikasniji nego klasični televizori sa katodnom cevi.

Mobilni kompjuterski uređaji takođe doprinose štednji struje. Institut za istraživanje električne energije kaže da struja za korišćenje iPad-a košta 1,36 dolara godišnje, dok za klasičan desktop računar može da bude i do 30 dolara godišnje.

I dok nove LED sijalice polako zamenjuju stare klasične, američki Sekretarijat za energiju navodi da bi one mogle da pomognu da se do 2027. uštedi struje koliko proizvedu 44 velike elektrane.
XS
SM
MD
LG