Linkovi

U Srbiji skoro 2.000 novozaraženih, šta se očekuje posle praznika?


Doček Nove godine u Beogradu (Fonet)
Doček Nove godine u Beogradu (Fonet)

U Srbiji se, prema poslednjim zvaničnim podacima, registrovan još 1.901 novozaraženi koronavirusom na 10.888 testiranih uzoraka. Umrla je još 21 osoba. U bolnicama su 2.133 pacijenta, a 89 je životno ugroženo.

Za razliku od evropskih i drugih zemalja koje su otkazale dočeke Nove godine, u Srbiji su na gradskim trgovima organizovani masovni dočeci uz koncerte i vatromete. U Beogradu je ispred Narodne skupštine Novu godinu dočekalo više hiljada ljudi, a gužva je bila i u ugostiteljskim objektima.

U Srbiji su dozvoljena okupljanja do 500 ljudi. U Kriznom štabu nisu rekli da li su gradovi dobili dozvole za organizaciju masovnih dočeka. Nisu odgovorili ni na pitanje da li se posle proslava očekuje novi talas pandemije.

Broj zaraženih u Srbiji je već nekoliko dana u porastu, a lekari i političari različito govore o proslavama i njihovim posledicama.

Srbija: Bez novih mera protiv kovida uoči praznika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Gradonačelnik Beograda i lekar, Zoran Radojičić, smatra da "nije moguće sprečiti ljude da slave Novu godinu".

On je za RTS rekao da se moraju poštovati mere, nositi maske i držati distanca, ali i da se "mora funkcionisati jer pandemija jako dugo traje i ne može se izdržati u lokdaunu".

Radojičić smatra da je "epidemiologija savremena nauka" i da današnji epidemiolozi nisu epidemiolozi 19. i 20. veka, te da stare metode poput višemesečnog zatvaranja nisu funkcionalne.

"Imamo jasnu informaciju da omikron izaziva manje teške forme. Naravno, moramo voditi računa, nositi maske i držati distancu, ali moramo i funkcionisati. Ovo jako dugo traje i ne možemo da izdrživo u lokdaunu toliko dugo", ističe Radojičić.

On je istakao da je grad obezbedio 50.000 maski za posetioce novogodišnjih koncerta, da su obezbeđena dezinfekciona sredstva. Sudeći po fotografijama, nisu svi u publici nosili maske.

Doček Nove godine u Beogradu (Fonet)
Doček Nove godine u Beogradu (Fonet)

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je da se u Srbiji posle praznika može očekivati drastičan porast novozaraženih.

On je za televiziju Prva kazao da "ne želi da komentariše snimke dočeka Nove godine po gradovima i podsetio da je na snazi zabrana okupljanja više od 500 ljudi".

Šekler očekuje da porast broja zaraženih bude uzrokovan delta sojem, a ne omikronom, za koji ocenjuje da još nije dominantan u Srbiji. Upozorava da je taj scenario opasniji jer delta izaziva težu kliničku sliku od omikrona.

Virisuolog ističe da će biti veliki broj zaraženih kada se proširi i omikron i da možda neće biti veliki procenat hospitalizovanih, ali da bi sistem mogao biti preopterećen i zbog same činjenice da ima mnogo zaraženih.

XS
SM
MD
LG