Linkovi

Novinari ponovo osuđuju Šešeljevu retoriku, pozivaju nadležne na reakciju


Poslanik Vojislav Šešelj je u više navrata u javnosti na nepristojan način napadao neistomišljenike, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Poslanik Vojislav Šešelj je u više navrata u javnosti na nepristojan način napadao neistomišljenike, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Nezavisno udruženje novinara Srbije i redakcija lista Danas saopštili su da osuđuju uvrede i napade upućene novinarki tog dnevnog lista Snežani Čongradin, koje je u Skupštini Srbije izrekao poslanik i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Iz redakcije Danasa kažu da su "zgroženi primitivnim napadom", sa skupštinske govornice, poslanika Šešelja na novinarku i pozvaju nadležne organe da reaguju.

"Posebno smo šokirani pretnjama koje joj je Šešelj uputio i pozivamo nadležne državne organe da adekvatno reaguju i zakonski spreče ovog političara i haškog osudjenika da vredja novinare i ugrožava bezbednost ljudi samo zato što drugačije misle", piše u saopšenju redakcije Danasa.

Šešelj, poslanik koji je u više navrata u javnosti napadao neistomišljenike, je reagujući na tekst Čongradin „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice“, novinarki uputio niz neprimerenih uvreda i poručio da bi svakog novinara koji tako nešto napiše poslao na 20 godina robije.

Redakcija je ukazala da, ako država u najkraćem roku ne pokaže rešenost da pravno sankcioniše poslanika Šešelja, list će smatrati da je "vlast u Srbiji saučesnik u njegovom primitivnom i neljudskom radikalskom orgijanju".

NUNS smatra da je takvo komentarisanje i vređanje novinarke od strane javnog funkcionera neprihvatljivo, a pogotovo kada je izrečeno u Narodnoj skupštini.

NUNS navodi da je više puta upozoravao na neprimereno ponašanje Vojslava Šešelja i drugih poslanika u Narodnoj skupštini prema novinarima i smatra da je to direktna posledica stvaranja atmosfere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja.

Novinarka Čongradin rekla je da nije iznenađena uvredama i pretnjama koje je joj je u Skupštini Srbije uputio poslanik i dodala da ne očekuje reakciju države, već odbranu radikala Šešelja.

"Jeste gadno kad te proziva Šešelj, ali dobra strana priče je što na ovaj način teme koje su namerno cenzurisane od strane državnog aparata izlaze u javnost", rekla je Čongradin za Fonet.

Na pitanje da li je uplašena za svoju bezbednost, novinarka Danasa je rekla da se plaši u istoj meri za sebe kao i za druge kolege.

Čongradin je ocenila da postoje i ozbiljnije pretnje upućene novinarima.

Ona ne očekuje reakciju države, ali smatra da će Vučić ukoliko dobije preporuku od "evropskih prijatelja" osuditi Šešeljevo ponašanje, mada, kako je ocenila, malo se toga u političkom životu Srbije dešava mimo volje predsednika države.

XS
SM
MD
LG