Linkovi

Šešelj osuđen na 10 godina u Hagu, kaznu odslužio


Predsednik SRS Vojislav Šešelj (arhivska fotografija)
Predsednik SRS Vojislav Šešelj (arhivska fotografija)

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, od danas je zvanično osuđeni ratni zločinac. Žalbeno veće mehanizma krivičnih sudova u Hagu, kojim je predsedavao sudija Teodor Meron, pravosnažno je u sredu ukilulo prethodnu oslobađajuću presudu Šešelju i proglasilo ga krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj je osuđen na kaznu od 10 godina zatvora, no pošto je u pritvoru u Haškom tribunalu boravio od 2003. do 2014. godine, računa se da je kazna na koju je osuđen odslužena.

Žalbeno veće odlučilo je da je Šešelj kriv po tačkama 1, 10 i 11 - za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je u svim drugim aspektima odbacilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Šešelj bio oslobođen krivice na zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Po optužnici, na čelu celog poduhvata bio je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika bio je Šešelj.

Šešelj je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća. To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mesta, koji su do tada činili većinu stanovništva Hrtkovaca. Danas u tom vojvođanskom selu živi oko 80 odsto Srba.

Snimak mitinga u Hrtkovcima bio je jedan od dokaza koje je tužilaštvo izvelo tokom procesa pred Tribunalom. Žalbeno veće zaključilo je da je Šešeljev govor podstakao nasilje, omalovažavanje hrvatskog stanovništva i kršenje njihovog prava na bezbednost.

Podsetimo, Šešelj je u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom pre dve godine oslobođen po svim tačkama optužnice, no tužilaštvo je uložilo žalbu na takvu presudu.

Šešelj: Presuda protivpravna

Vojislav Šešelj reagovao je na osuđujuću presudu ocenjujući da je ona protivpravna i da će preduzeti određene mere protiv nje.

Šešelj je za agenciju Beta rekao da je presuda protivpravna iz formalnog razloga jer po anglosaksonskom pravu ne može da se preinači oslobađajuća presuda u osuđujuću u toku žalbenog postupka, prenose mediji.

"Oni su mogli da ukinu presudu i vrate je na ponovni postupak", kazao je lider radikala i dodao da si drugostepenu presudu protiv njega doneli oni koji ga "nikada u životu i nisu videli".

Prema njegovim rečima, u Hrtkovcima nikada nije bilo sistematskog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

"Raspostranjen i sistematski napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Nijedan Hrvat nije proteran sa područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamenili stanove i kuće i prošli mnogo bolje od Srba", rekao je on.

Šešelj je kazao da je "veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da u budućnosti višestruko obnovi".

"Deo pravde namiren"

U prvim reakcijama nakon osuđujuće presude, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozdravio je presudu Žalbenog veća u Hagu, kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osudjen na 10 godina zatvora i pozvao da budu kažnjeni i drugi vinovnici etničkog čišćenja Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih godina prošlog veka.

"Deo pravde je namiren a žrtve su dobile delimičnu satisfakciju. Za očekivati je da će ova presuda izneta od strane medjunarodne pravosudne instance osnažiti politike suočavanja s prošlošću u regionu", rekao je Žigmanov agenciji Beta i založio se za kažnjavanje i ostalih saučesnika u proterivanju Hrvata iz Vojvodine.

"Iza tih zločina su stajale državne strukture i paravojne i policijske snage, koje su podsticale progon i vršile nasilje, čija su posledica bili proterivanje i ubistva Hrvata u Vojvodini", kazao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, u tom periodu ubijeno je 25 Hrvata a 35.000 je proterano iz Vojvodine, najviše iz Srema.

XS
SM
MD
LG